Umirovljenik švercao njegovatelje u Njemačku: ‘Želio sam samo pomoći ljudima’

Jasmina Grgurić Zanze
31. svibnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Na desetke njegovatelja iz BiH 72-godišnji je umirovljenik prošvercao ilegalno u Njemačku. Krivotvorio im je i sve potrebne dokumente, a navodno je po svakom njegovatelju uzimao proviziju od 100 do 150 eura. Ipak, na sudu se branio da je sve to radio jer je želio pomoći starijim ljudima. Regionalni sud u Laufenu u konačnici ga je osudio na dvije godine uvjetno, a morao je platiti i novčanu kaznu, dok mu je kod koće nađeno i zaplijenjeno čak 16.000 eura.

Foto: Pixabay

Umirovljenik (72) osuđen je uvjetno na dvije godine na regionalnom sudu u njemačkom gradu Laufen, jer je godinama ilegalno dovodio njegovatelje iz Bosne i Hercegovine. Slučaj je otkriven na graničnim prelazima, kada su policajci kod njegovatelja pronašli krivotvorene dokumente, pozivna pisma i ostalu dokumentaciju za rad u Njemačkoj, piše tamošnji Passauer Neue Presse, a prenose Nezavisne.com. Da u Njemačkoj nedostaje njegovatelja za brigu o starijim osobama, upozorava se već godinama, o čemu smo pisali ovdje.

S praksom nastavio i nakon što ga je policija ‘skužila’

Ruka mlađe osobe na rukama starije osobe
Jedan grad provodi program osposobljavanja za njegovatelje starijih i nemoćnih osoba

Postoje dokazi, kako prenose njemački mediji, za čak 102 slučaja pojedinačnog dovođenja u Njemačku, a umirovljenik je navodno uzimao proviziju od 100 do 150 eura po njegovatelju. On je osuđen za samo 29 slučajeva, kod kojih postoje nepobitni dokazi. Pored dvogodišnje uvjetne kazne, kažnjen je s 5.000 eura, a tijekom pretresa mu je oduzeto još 16.000 eura.

S praksom ‘švercanja’ njegovatelja nastavio je i nakon što je saslušan u policiji. Već tada je mogao pretpostaviti da je policija razotkrila njegov uhodani ilegalni biznis. Inspektori su sigurni da postoji veći broj neotkrivenih slučajeva. Iz policije kažu da je njegovateljima iz BiH davao jasne instrukcije što će reći pri ulasku u zemlju. Međutim, on je na sudu rekao da je sve učinio iz najbolje namjere, jer je želio pomoći.

Sve dokumente krivotvorio je sam

– Nisam to radio zbog novca, već sam samo želio pomoći ljudima koji nisu imali novca za profesionalnu njegu, rekao je on. Naime, poučen slučajem svoje majke, kada nije mogao pronaći odgovarajućeg njegovatelja, počeo je s ovom praksom, a zatim je i nastavio.

Zanimljivo je kako je dokumente 72-godišnjak krivotvorio sam, od pozivnih pisama do memoranduma nadležnih institucija. Unatoč profesionalno urađenim kopijama, one su otkrivene na čak dva njemačka granična prelaza, nakon čega je policija pokrenula istragu, piše nezavisne.com.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap