Preminuo Veljko Bulajić: Mnogi ga pamte kao redatelja ‘Bitke na Neretvi i ‘Vlaka bez voznog reda’

Luka Kalac
3. travnja 2024.
Crna kronika
A- A+

U 97. godini života preminuo je Veljko Bulajić. Ovaj hrvatski filmski redatelj i scenarist crnogorskoga podrijetla zauvijek se upisao u svijetu filma s uspješnicama poput Kozara (1962.), Bitka na Neretvi (1969.) i Vlak bez voznog reda (1959.). Iza njega je i zavidan opus i popis nagrada koje je osvojio.

Veljko Bulajić | Foto: YouTube Screenshot / Gradska RTV Podgorica

U 97. godini života preminuo je hrvatski filmski redatelj i scenarist crnogorskoga podrijetla Veljko Bulajić. Članovi obitelji Bulajić su potvrdili smrt velikog redatelja za vecernji.hr.

Rođen je 22. ožujka 1928. godine u selu Vilusi nedaleko od Nikšića. Iako je djetinjstvo i tinejdžerske dane proveo u Sarajevu, u Hrvatskoj je živio duže od četiri desetljeća. Njegova priča u svijetu sedme umjetnosti, filma, započela je tri godine nakon njegovog priključivanja partizanima. Iako im se pridružio 1943. godine, već iduće, 1944., bio je ranjen.

U Zagrebu je napravio prve filmske korake

Selidbom u Zagreb 1946. godine pridružio se večernjoj školi, a započeo je i s radom u odjelu za kulturu Doma JNA. Fasciniran filmom, ubrzo nakon toga je upisao filmski tečaj u Jadran filmu. Svoje obrazovanje je nastavio na studiju filmske režije u Centro Sperimentale di Cinematografia u Rimu.

Bulajić je svoje filmove snimao gotovo u svakom kutu bivše države, a njegovo ime ostat će zapisano u povijesti filmografije ovih prostora. Mnogi će ga pamtiti ponajprije po tome jer je režirao neke od najpoznatijih filmova s ovih prostora – Kozaru (1962.), Bitku na Neretvi (1969.) i Vlak bez voznog reda (1959.).

Film mu je bio nominiran za Oscara, a Picasso mu je izradio plakat

Inače, američka Akademija za umjetnost i znanost je nominirala njegovu filmsku uspješnicu ‘Bitka na Neretvi’ za prestižnu filmsku nagradu Oscar. Da cijela priča oko filma bude famoznija, jedan od plakata za englesku verziju tog filma napravio je Pablo Picasso. Zanimljivo je da je jedan od najvećih slikara svih vremena napravio to bez ikakve novčane naknade. Zauzvrat je tražio, prema Bulajićevim riječima, kutiju najboljih jugoslavenskih vina.

Bulajić je ostavio izniman utjecaj u oblikovanju jugoslavenske i hrvatske kinematografije. U svom poprilično dugom popisu nagrada, posebno se ističe ona UNESCO-ova nagrade Kalinga za ‘vrhunsko ostvarenje na području umjetnosti i znanosti’. Vijest o smrti popularnog redatelja potvrdila je njegova obitelj za vecernji.hr.

Copy link
Powered by Social Snap