Pazite dok kupujete: Umirovljenik na blagajni ukrao novčanik kupcu (66)

Jasmina Grgurić Zanze
7. studenoga 2023.
Crna kronika
A- A+

Kada je odložio novčanik na kasi trgovine u Malinskoj, 66-godišnji Slovenac nije mogao ni slutiti da će mu ga ukrasti ‘domaći’ 74-godišnji kupac. No, ni on nije mogao slutiti da su krađu zabilježile kamere pa ga je policija brzo pronašla. Momci u plavom izdvajaju četiri stvari na koje trebamo paziti kada kupujemo na javnim mjestima.

Ilustracija | Pixabay

Prijevare i krađe na štetu starijih osoba sve su češće, zbog čega policija provodi niz edukativnih aktivnosti kako bi se umirovljenici naučili preventivno zaštititi od takvih pokušaja. Međutim, u nedavnoj krađi novčanika na blagajni u Malinskoj na Krku i kradljivac i žrtva su u umirovljeničkoj dobi. Policija je vrlo brzo pronašla 74-godišnjaka zahvaljujući video nadzoru.

U novčaniku 250 eura, sve su snimile kamere

Umirovljenik vozi automobil
U Umagu umirovljenik ukrao automobil pred očima vlasnika: Nije se daleko odvezao

Osumnjičeni 74-godišnjak je u trgovini na blagajni iskoristio neoprez 66-godišnjeg Slovenca i otuđio mu novčanik s dokumentima i novcem u vrijednosti oko 250 eura. Policija je o krađi koja se dogodila zadnjeg dana listopada izvijestila u petak nakon što je provela kriminalističko istraživanje.

– Budući da je trgovina opremljena s tehničkom zaštitom, pregledom video nadzora odmah se utvrdio počinitelj te je po završetku istraživanja 74-godišnji osumnjičenik kazneno prijavljen za krađu državnom odvjetništvu, kazali su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Četiri stvari na koje morate paziti dok kupujete

Policija savjetuje građanima da paze prilikom kupnje na tržnicama, u trgovinama te ostalim javnim mjestima na ovaj način:

  • Osobito treba paziti na torbu, novčanik ili mobitel te ih ne ostavljati bez nadzora na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina, niti na trenutak
  • Čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor kako bi vam odvratili pažnju i oštetili vas krađom
  • Svakako novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a novac i dokumente nosite odvojeno te za plaćanje, ako je moguće, koristite bankovne kartice
  • Torbu držite zatvorenu i ispred sebe, dok novčanik ili mobitel ne nosite u stražnjem džepu.

– Ako ste ipak postali žrtvom krađe ili drugog kaznenog djela, odmah pozovite policiju na telefon 192. Pritom pretražite najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja, zaključili su iz Policijske uprave.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap