Liječnica (65) u trgovini krala sve i svašta: Sutkinja joj popustila zbog male mirovine

Jasmina Grgurić Zanze
13. lipnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Umirovljena liječnica (65) iz Zagreba u dva je navrata iz iste poslovnice Spara ukrala brojne artikle. Krala je kreme za sunčanje, bombonijere, sokove, čokolade, voće, ručnike. Premda su je prvi put ulovili zaštitari, vratila se nakon dva tjedna i krala još više. Osuđena je na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci. Sutkinja joj je malo popustila zato što živi od 600 eura mirovine, tako da ne mora platiti troškove sudskog postupka.

Osoba gura kolica s namirnicama u trgovini.

Trgovina | Foto: Unsplash / Marjan Blan

Umirovljena liječnica (65) u zagrebačkom je Sparu krala razne proizvode, a u krađi su je uhvatili zaštitari. Slučaj koji se čak dvaput dogodio prošlog ljeta završio je na sudu. Naime, doktoricu je sada Općinski kazneni sud u Zagrebu proglasio krivom. Osuđena je uvjetno na šest mjeseci zatvora. Iza rešetaka neće morati ići ako u roku od godinu dana ne počini novo kazneno djelo. Nedavno smo ovdje pisali o umirovljeniku koji je počinio čak 27 provala, a krao je sve, od televizora do maslinova ulja.

Krala artikle koji baš i nisu neophodni za preživljavanje

Baka u Konzumu ukrala novčanik, mogla bi završiti iza rešetaka

Sutkinja je novopečenoj umirovljenici, koja se požalila da jedva preživljava sa 600 eura mirovine, progledala kroz prste. Ne mora platiti ni sudske troškove, a ublažavanju kazne doprinijelo je i priznanje, kajanje te narušeno fizičko zdravlje. Iz presude, objavljene ovih dana, vidljivo je da je umirovljenica udana, dakle ne živi sama, premda nema djece. Također, iz artikala koje je krala jasno je da nije riječ o proizvodima neophodnima za život.

Tako je krajem lipnja ukrala dvije Coca-Cole od pola litre, dvije Nivea kreme za sunčanje, dvije Dorina čokolade s keksom, Bajaderu od 200 grama, tri mala Raffaella i pola kilograma grožđa. Vrijednost tih proizvoda je oko 49 eura. Na izlazu iz trgovine zaustavili su je zaštitari, a proizvodi su vraćeni. Dva tjedna kasnije, u istoj trgovini ponovila je krađu. Tada je pak iz trgovine pokušala iznijeti još više artikala; Coca-Colu od dvije litre, sok od naranče, blazinice, ručnik, gaće, voćni jogurt, čokoladu Merci, umak za burgere, puding, bombonijeru Mozart, kavu, kruh, šampon i Nivea kremu za lice. Vrijednost ukradenih proizvoda bila je 67 eura.

‘Kriva sam, žao mi je i kajem se…’

– Kriva sam i priznajem da sam počinila kazneno djelo. Žao mi je i kajem se. U mirovini sam, težeg sam zdravstvenog stanja, jer sam u siječnju pala i imala protruziju diska. Obećavam da se tako nešto neće ponoviti. Žao mi je, jednostavno se dogodilo, rekla je umirovljena liječnica i prihvatila predloženu sankciju, piše u presudi objavljenoj na e-oglasnoj ploči sudova.

Kao olakotne okolnosti sud je cijenio njezino potpuno priznanje kaznenog djela, izraženo žaljenje i kajanje te činjenicu da se radi o umirovljenici, kao i da je težeg zdravstvenog stanja. Sud navodi i da je, s obzirom na sve okolnosti, u ovom slučaju dovoljna i uvjetna kazna da bi se postigla svrha kažnjavanja. Također, u cijelosti je oslobođena naknade troškova kaznenog postupka, s obzirom na to da je umirovljenica te je ocjena suda da bi plaćanjem troškova postupka bila dovedena u pitanje njezina osnovna egzistencija, kao i osoba koju je dužna uzdržavati, piše u presudi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap