Legenda njemačkog nogometa umrla u 79. godini života: ‘Carevo’ zdravlje se postepeno pogoršavalo

Luka Kalac
9. siječnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Franz Beckenbauer ostat će zapamćen kao jedan od najvećih igrača ne samo njemačkog, već i svjetskog nogometa. Njegovo zdravstveno stanje se pogoršavalo sve dok nije zaspao u snu i preminuo u 79. godini života, okružen svojom obitelji. Točan uzrok smrti još nije poznat, a od njega se oprostio i njegov klub Bayern.

Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer | Foto: Screenshot YouTube Bundesliga

U 79. godini života preminuo je legendarni njemački nogometaš Franz Beckenbauer koji se upisao u povijest svjetskog nogometa kao jedan od najvećih. Vijest o smrti Beckenbauera potvrdila je njegova obitelj njemačkoj agenciji DPA.

Zasad je nepoznat točan uzrok smrti

– S dubokom tugom javljamo da je suprug i otac, Franz Beckenbauer, jučer, u nedjelju, preminuo mirno u snu, okružen svojom obitelji. Molimo vas da tugujete u tišini i da se suzdržite se od postavljanja bilo kakvih pitanja, stoji u objavi njegove obitelji, prenosi theguardian.com.

Točan uzrok smrti zasad je nepoznat, no već se pisalo po medijima kako je posljednjih mjeseci njegovo zdravstveno stanje išlo silaznom putanjom. Svojedobno je čak i Beckenbauerov sin u jednom intervjuu potvrdio kako bi svaki šok za tijelo njegova oca mogao biti fatalan. Beckenbauer je slovio kao najveći njemački nogometaš svih vremena, zbog čega je i dobio nadimak ‘Kaiser’, što u prijevodu znači car.

– Svijet FC Bayerna više nije ono što je bio – odjednom mračniji, tiši i siromašniji. Njemački rekordni šampion žale za Franzom Beckenbauerom, jedinstvenim ‘Kaiserom’ bez kojeg FC Bayern ne bi postao klub kakav je danas, stoji u objavi njegovog kluba Bayerna na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Plavokosi vihor po desnom krilu iz Varteksa koji je igrao protiv Pelea i Beckenbauera

Jedan je od tri osobe koje su ispisale povijest svjetskog nogometa

Podsjećamo kako je Beckenbauer jedan od samo tri osobe koje su osvojile Svjetsko prvenstvo kao igrači i menadžeri. Bio je ikona njemačkog nogometa koja je osvojila 104 utakmice za Zapadnu Njemačku, a isto tako bio im je kapetan kada ih je odveo do naslova svjetskog prvaka 1974. godine. Taj podvig je ponovio kao izbornik u Italiji 1990. godine.

Njegovo ime veže se uz brojna druga priznanja, kao što je hat-trick u europskim kupovima s Bayern Münchenom sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Mrlja u njegovom životopisu bila je sumnja na korupciju povezana sa Svjetskim prvenstvom 2006. koje je održano u Njemačkoj. Inače, Beckenbauer je tada bio dio organizacijskog odbora spomenutog natjecanja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap