Lažne bankarice ne miruju: Starica podigla na desetke tisuća eura i novac dala nepoznatim muškarcima

Jasmina Grgurić Zanze
23. veljače 2024.
Crna kronika
A- A+

Zagrebačka umirovljenica (84) ostala je bez nekoliko desetaka tisuća eura. Žrtva prevare postala je nakon što joj joj je lažna bankarica rekla da podigne novac s računa. Ona je to i učinila pa novac zatim predala nepoznatim muškarcima. Riječ je o starom triku prevaranata, usmjerenima prije svega na starije osobe. Uz osnovna znanja možemo se zaštititi te još važnije, pomoći onima koji ne mogu.

Ilustracija: Rawpixel

Gospođa od 84 godine nasjela je na prevaru u samom centru Zagreba. Nepoznata žena lažno joj se predstavila kao zaposlenica banke. Lažna bankarica uvjerila ju je u priču o provjeri novčanica s namjerom da se dočepa njezina novca. Umirovljenica joj je povjerovala pa u banci podigla nekoliko desetaka tisuća eura. Novac je nakon toga predala nepoznatim muškarcima, za koje je smatrala da su službene osobe.

– Između 19. i 21. veljače u Ulici Izidora Kršnjavoga, nepoznata se počiniteljica lažno predstavila 84-godišnjakinji kao bankarica. Nakon što je lakomisleno povjerovala da razgovara sa zaposlenicom banke, oštećena je podigla novac u banci i odmah ga predala nepoznatim muškim osobama. Visina materijalne štete iznosi nekoliko desetaka tisuća eura, izvijestila je ovih dana zagrebačka policija.

Riječ je o starom triku kojim se prevaranti služe, predstavljajući se kao policajci i bankarice, posebno kada je riječ o starijim osobama koje poštuju autoritete i lako poklanjaju povjerenje. Često su sami i usamljeni pa nehotice postupe lakomisleno. Policija učestalo upozorava starije osobe da ne nasjedaju na ovakav oblik prevare, pogotovo kada je riječ o nepoznatim osobama. Koje taktike prevaranti koriste i još važnije, na što sve trebamo paziti kako ne bismo i sami postali žrtve, možete pročitati u ovom tekstu.

Najvažnije je da nepoznate osobe ne puštamo u svoj dom, ne držimo veće količine novca kod kuće i ne odajemo nikakve osobne podatke. U priče o lažnim novčanicama ne treba vjerovati, jer su nemoguće. Razgovore i telefonske pozive s takvim sadržajem treba odmah prekinuti, ne impresionirati se odlučnim nastupom osoba koje se žele domoći naših sredstava te pozvati policiju u slučaju potrebe.

Copy link
Powered by Social Snap