Baka servis: Nova rubrika portala mirovina.hr

mirovina.hr
8. siječnja 2019.
Baka servis
A- A+

Portal mirovina.hr u više od godinu dana djelovanja postao je svojevrsni digitalni glas umirovljenika. Pratimo i donosimo vijesti koje se tiču osoba treće životne dobi i pomno slušamo one čiji se glas možda ne čuje dovoljno glasno. Kroz proteklu godinu dotakli smo se različitih tema, od kojih se jedna posebno istaknula. Riječ je o temi koja se tiče baka i djedova, unuka i ovom ‘roditeljstvu’ u drugom stadiju. Zbog šarolikosti ove tematike, odlučili smo otvoriti novu rubriku pod nazivom Baka servis.

Baka servis

Kada se malo dijete rodi, na neki način se rode i bake i djedovi. Ova nova društvena uloga koja se veže uz dolazak malog djeteta u obitelj uvelike je drugačija od one roditelja, ali za mnoge je upravo ova uloga najljepše što život donosi.

Biti bakom ili djedom drugačije je od roditeljstva. Ne provodite cijelo vrijeme uz dijete i niste vi ti koji donose glavne odluke. Ipak, vaša uloga u svemu tome je da budete glavni savjetnik roditeljima i da znanja koja ste sakupili kroz svoje iskustvo roditeljstva prenesete na svoju djecu.

Na hrvatskom mrežnom prostoru postoji nekoliko stranica koja se bave pitanjima roditeljstva. Od samog planiranja obitelji, preko trudnoće do savjeta za bolji odgoj djece. Tek negdje usputno se spominju bake i djedovi za koje se generalno ne smatra da trebaju ikakvu pomoć, budući da se od njih očekuje da znaju sve.

Upravo iz tog razloga otvaramo rubriku pod imenom Baka servis u kojoj ćemo se baviti temom ovog ‘sekundarnog’ roditeljstva, odnosno temama za bake i djedove. Uz rubriku, pokrećemo i Facebook stranicu Baka servis na kojoj želimo okupiti bake, djedove, mame, tate i unuke, međusobno ih približiti i povezati.

Zašto Baka servis?

Smatramo kako je izraz „baka servis“ u širokoj upotrebi u našem jeziku, a označava savjetovanje i pomoć baka i djedova mladim roditeljima. Premda se naziv tiče samo baka, jasno nam je da je riječ o određenim predrasudama da samo bake (i majke) odgajaju djecu te ćemo se kroz naš rad truditi rušiti stereotipe i predrasude i prikazivati stvarnu sliku.

Baka servis je više od poziva upomoć ili čuvanja djece. Ovdje je riječ o obiteljskoj solidarnosti i uključivosti, stvaranju zajednice u kojoj svaki član doprinosi nešto svoje s ciljem stvaranja obiteljskog sklada. Baka servis je razumijevanje i međugeneracijska ljubav.

toncica celjuska
Dugogodišnja HRT-ova urednica postala baka u 50. godini: "Dogodila mi se ljubav na prvi pogled"

U ovoj rubrici možete očekivati razne savjete, ideje, mišljenja stručnjaka o temama vezanih uz unuke, djecu i obitelj. Bit će tu od recepata za pripremu hrane koju djeca baš i ne vole, do izbora knjiga koje možete s njima prolaziti ili mjesta na koja ih možete odvesti. Ukoliko mislite da imate neko iskustvo koje želite podijeliti s ostalima u sličnoj situaciji, otvoreni smo i rado ćemo vas poslušati i dati glas.

Baka servis na Facebooku možete pronaći ako kliknete ovdje. Veselimo se ovom novom poglavlju i jedva čekamo čuti i vaša iskustva!

Jeste li baka ili djed?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap