Recept za pekmez od šljiva: ‘Za dvije i pol do tri ure je gotov, onaj pravi starinski’

Ivana Moslavac
18. listopada 2025.
Novosti
A- A+

Radite li svoj domaći pekmez? Kumica na Dolcu u razgovoru nam je otkrila kako pravi starinski pekmez od šljiva. Radi velike količine pekmeza pa sve kuha u kotlu oko tri sata, a pekmez čuva i po dvije godine. Poslužite se njezinim receptom i napravite ukusni pekmez od šljiva u kojemu ćete uživati vi, ali i svi kojima ga poslužite.

Kumica

Kumica na Dolcu | Foto: Mirovina.hr

Sezona je zimnice, a ako još niste odlučili koji bi pekmez radili možete se poslužiti receptom za pekmez od šljiva koji radi kumica s Dolca. Otkrila nam je kako radi svoj fini pekmez od šljiva koji na kruh vole mazati svi. Šljiva je samo jedno od voća od kojega se radi ukusan pekmez, a ovdje smo pisali i koja je razlika između marmelade, džema i pekmeza.

Kraj vječne dileme: Evo koja je razlika između pekmeza, marmelada i džema

– Razklamam šljive i metnem u kotao. Ja to puno radim, ne radim malu ranglicu, nego u kotao i to bude po 20 kilograma šljiva i stavim ih kuhati. Šljive se skuhaju i razrijede se, prije smo to znali s kuhačom miješati, kad nije postojao mikser. Sad metnem unutra štapni mikser tak’ da se raspline. Osobno volim da bude malo kožica, al’ netko to neće od mladih. Onda još jedanput i prekuhamo i to je gotovo. Šećer stavljamo pred kraj tak’ da se ne karamelizira previše jer onda nije dobro i to se skuha, za dvije i pol do tri ure pekmez je gotov, onaj pravi starinski. Kad se nameće u flašice, lijepo u rol da se pasterizira, vruće zatvorimo. Po dvije godine može stajati, objasnila nam je kumica.

Kumica nam je osim recepta za pekmez od šljive otkrila i kako radi ajvar, o čemu smo pisali ovdje. U našoj Bakinoj kuhinji možete naći puno slatkih i slanih recepata, a sve recepte možete pogledati ovdje. Dobar tek!

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap