Znate li koliko često trebate prati kućne papuče? Donosimo odgovor

Ana Kanazir
13. siječnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Kućne papuče moraju prije svega biti udobne jer u njima se ipak provede veći dio vremena svakog dana. Osim toga, poželjno je i da su čiste pa ih treba povremeno oprati. Ipak, papuče se ne peru samo zbog prljavštine, nego i zbog neugodnih mirisa ili bakterija koje se mogu nakupiti na njima. Važno je obratiti i pažnju na koji način ih oprati, a treba paziti i da se potpuno osuše prije korištenja.

Tamnoplave kućne papuče na nogama

Kućne papuče | Foto: Pixabay, FotoEmotions

Papuče mogu biti deblje ili mekše, s debljim ili tanjim dnom, a najvažnije je da su udobne. Ipak, u papučama provodimo većinu vremena pa bi trebalo i paziti da su čiste i mirisne.

pletenje šputkica
Nekada su 'šputkice' ili 'pape' imali svi, a pričali smo s mladom bakom koja i dalje izrađuje ove tople šlapice

Koliko često prati papuče?

Iako rijetko tko razmišlja o njima, papuče mogu biti opasne za vaša stopala ili nokte na nogama. Naime, ako svoje papuče niste oprali neko vrijeme one mogu biti leglo bakterija ili gljivica, a šansa za problemima se povećava ako nosite papuče na bosu nogu, pogotovo ljeti. Sve se može spriječiti redovitim pranjem papuča u perilici rublja.

Vrijeme je za pranje kada osjetite neugodan miris, kada vidite da su jako prljave ili jednostavno kada mislite da im je potrebno pranje. Ovo može biti nekoliko puta godišnje, odnosno jednom u nekoliko mjeseci po ljeti, ako hodate u papučama bez čarapa, piše livestrong.com.

Kako oprati papuče?

Pošto su papuče osjetljive, pogotovo one tanje, potrebno im je posvetiti posebnu pažnju kod pranja. Najbolje ih je staviti u jastučnicu ili posebnu vrećicu u kojoj se pere obuća, a koja se može kupiti u nekim trgovinama. Najvažnije je oprati ih na niskoj temperaturi i laganom programu, a uz njih se može prati i odjeća. Neki pak nose ‘pape’ ili ‘šputkice’, koje su napravljene od vune, pa bi njih bilo najbolje oprati na ruke. Kako izgleda izrada ovih papuča nam je u ovom tekstu ispričala mlada baka Eva.

Nakon što su oprane, najbolje ih je ostaviti da se suše ili na radijatoru ili na suncu po ljeti, a treba paziti da se osuše do kraja kako se ne bi razvile gljivice u njima. Ovako ćete imati svoje omiljene papuče u novom ruhu i zaštitit ćete stopala od neželjenih bakterija ili gljivica.

Copy link
Powered by Social Snap