Nekada su ‘šputkice’ ili ‘pape’ imali svi, a pričali smo s mladom bakom koja i dalje izrađuje ove tople šlapice

Ana Kanazir
18. prosinca 2022.
Priče
A- A+

Šputkice ili pape su pletene papuče koje su se prije koristile i bile dio svakog kućanstva, a često su ih radile naše bake. Danas su pomalo i zaboravljene, a gospođa Eva (50) nam kaže kako ju je mama naučila plesti ove papuče, a kako ih je ona sada odlučila modernizirati i prilagoditi. Reakcije na društvenim mrežama su odlične, a ova baka uživa u svojem starom, točnije novom hobiju.

pletenje šputkica

Pletenje šputkica | foto: Privatna arhiva

Šputkice ili pape imaju svrhu grijanja stopala, a Eva ih radi u nešto novijoj verziji i to za malu djecu, ali i za odrasle. Mogu se izraditi u različitim bojama i biti ukrašeni raznim ukrasima, a za izradu jednih nekada je potrebno i više od dana.

Plesti je naučila kao mala

Eva je krenula plesti kao mala, dok je bila dijete u Janjevu, a šputkice su plele i njezina mama i baka za svoju djecu, unuke, nećake, a ove tople šlapice su nosili baš svi – i odrasli i djeca.

Priznaje nam kako se pletenjem nije bavila od samih početaka, već se prvo bavila raznim drugim kreativnim stvarima, a pletenje je čekalo svoj red.

– Već sam u mladosti otkrila svoj talent za izradom stvari, pa sam tako za dodatnu zaradu izrađivala nakit, krunice, i slično, a s obzirom na to da sam se mlada udala i zasnovala obitelj, nije bilo prostora za baviti se pletenjem, osim u smislu hobija za potrebe svoje djece i nećaka. S druge je strane uvijek bilo potrebe za dodatnom zaradom pa je pletenje trebalo čekati svoj trenutak.

šputkice

šputkice | foto: Facebook, šputkice

Uživa u pletenju

Sada, kada je njezino petero djece odraslo i kada oni već imaju svoju djecu, a Eva unuke, odlučila se ponovno posvetiti pletenju, a najviše ju je potaknula njezina kćer koja, kako nam kaže, ima punu kuću male djece i koja ove pletene šlapice vidi kao praktičan komad obuće za djecu.

– Moja me sva djeca podržavaju u ovome i svako se na svoj način trudi doprinijeti razvitku ovog posla kroz različite kanale komunikacije, kako bi meni ovo i dalje bio hobi i razonoda, priznala nam je Eva i dodala kako joj društvene mreže vode kćeri.

Inspiracija dolazi iz glave, ali i u dogovoru s kupcima

Eva nam kaže kako inspiraciju pronalazi u svojoj mašti, ali i kako nekada šputkice nastaju po dogovoru s kupcima, u boji koju oni odaberu. Tako za dečke najčešće radi papuče u zelenoj ili plavoj boji, dok kupci za curice biraju crvene, ružičaste ili bijele kombinacije s ukrasima kao što su mašnice ili cvjetići.

Osim za djecu, Eva plete i za odrasle, a osmišljava i papučice za djecu koja tek uče hodati.

– Još uvijek osmišljam šputkice za djecu koja tek uče hodati jer zbog sliskog materijala nisu praktične za taj period, pa ih najčešće izrađujem za period od 0 do 6 mjeseci i od 6 do 12 mjeseci. Mogu se plesti i za ljude u odrasoj dobi, tada su mi pri narudžbi potrebne samo okvirne mjere.

šputkice

šputkice | foto: Facebook, šputkica

Za narudžbu joj treba jedan dan

Otkrila nam je kako joj za izradu jednih šputkica treba dan ili dan i pol, ovisno o broju ukrasa koje treba staviti, a nekada su narudžbe jednostavne i papuče su gotove za pola dana. Za sam kraj je dala i jedan vrlo koristan savjet za sve:

– Prije kraja samo bih voljela savjetovati ljudima da trebaju probati baviti se izradom stvari i ručnim radom jer to ponekad može biti najbolja terapija koju će darovati sebi.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap