Znate li da postoji čak 5 jezika ljubavi? Na kojem vi izražavate ljubav?

Dora Šušković Stipanović
23. svibnja 2020.
Zdravlje
A- A+

Učenje primarnog jezika ljubavi vas i vašeg partnera pomoći će vam da bolje razumijete jedno drugo te da ojačate vaš odnos. Kojih je to pet ljubavnih jezika i što oni znače? Pomoći ćemo vam da dekodirate ljubavne jezike jer vi i vaš partner, najvjerojatnije, “volim te” izražavate na potpuno drugačije načine, a za miran odnos tome se trebate prilagoditi.

Photo: Unsplash

Knjiga „Pet ljubavnih jezika“ doktora Garyja Chapmana napisana je 1995. godine, ali je tek odnedavno postala izuzetno popularna. Možda zato što su ljudi, danas, spremniji razmišljati o ljubavi i prilagoditi se partneru radi obostrane sreće. U knjizi su opisani ljubavni jezici koji govore o načinima izražavanja ljubavi radi kojih se osjećamo voljeno i cijenjeno. Ovisno o našim individualnim tipovima ličnosti, možemo se osjećati voljeno zbog drugačijih razloga od našeg partnera. Iz toga proizlazi da često dajemo ljubav onako kako bismo je i sami željeli primiti premda to možda nije način na koji je ljubav potrebna našem partneru.

1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Photo: Unsplash

Prema doktoru Chapmanu, postoji pet ljubavnih jezika: riječi potvrde, iskazi uslužnosti, primanje darova, kvalitetno vrijeme i fizički dodir. U ovom ćemo članku sažeti svih pet ljubavnih jezika. Da biste postali majstor u prepoznavanju i razumijevanju ljubavnih jezika sebe, svojeg partnera, obitelji i prijatelja, preporučujemo vam da pročitate knjigu “Pet ljubavnih jezika” koju možete posuditi u jednoj od gradskih knjižnica.

1. Riječi potvrde

Ovaj ljubavni jezik podrazumijeva izražavanje ljubavi riječima. Verbalni komplimenti ne moraju biti složeni niti pjesnički oblikovani, najkraće i najjednostavnije pohvale često su najučinkovitije. Ako je ovo glavni način na koji vaš partner ili partnerica imaju potrebu da im izrazite koliko vam znače, poštujte to i potrudite se dati im što trebaju jer ćete, za uzvrat, vi dobiti ono što vama treba. Nemojte se opravdavati izjavama: “On/ona bi trebala znati koliko ih volim, pokazujem im to svakog dana, zar joj treba nacrtati?”. Pokušajte shvatiti da je vaš partner različit od vas i da je ono što je vama besmisleno njima čitav svijet.

Photo: Unsplash

Riječi potvrde podrazumijevaju emocije i namjeru koja stoji iza njih. Ne izgovarajte riječi samo kako biste ih izrekli. Mislite ono što govorite i oduševit ćete svog partnera ili partnericu. Ako vam je to teško, vježbajte, za početak, nježne izjave možete zapisati na papirić i ostaviti negdje da ih partner pronađe.

Primjeri
“Samo ti želim reći koliko sam ponosan na tebe.”
“Osjećam sreću što si moj/moja.”
” Zahvalan sam na svakom danu provedenom s tobom.”
“Ovdje sam za tebe.”
“Ta haljina na tebi izgleda sjajno!”
“Uvijek me nasmiješ.”

Upoznali se preko Facebooka: Umirovljenici Marija i Josip pronašli ljubav

2. Iskazi uslužnosti

Ako je moto vašeg partnera ili partnerice: Res, non verba (Djela govore više od riječi), ovo je zasigurno njegov, odnosno njezin jezik. U tom je slučaju najbolje da ljubav izrazite radeći stvari za koje znate da bi vaša voljena osoba željela. Partneri čiji je jezik ljubavi iskaz uslužnosti riječi možda smatraju ispraznima jer im treba konkretniji dokaz kako bi bili sigurni da ih volite.

Photo: Unsplash

Kuhanje obroka, košenje trave, puštanje da partner bira televizijski sadržaj po vlastitom ukusu samo su neki od načina kako će se vaš partner osjećati cijenjenim ili ćete ga, tako rasteretiti preuzimajuću neke obveze na sebe. Sve te stvari treba činiti s pozitivnim stavom, ljubavlju i željom da razveselite svog partnera ili partnericu. Najsnažnija djela su ona koja se izvršavaju spontano ili bez pitanja, djela koja nadmašuju sva očekivanja. Kao i za većinu ljubavnih jezika, to ne mora uvijek biti velika gesta. Potražite male radnje koje mogu stvoriti velike pozitivne reakcije vašeg partnera.

Primjeri
Iznenadite voljenu osobu doručkom u krevet, pospremite stan, iznesite smeće, zalijte cvijeće, otiđite u trgovinu ili ljekarnu, izvedite psa u šetnju.

3. Primanje darova

Taj ljubavni jezik nije nužno materijalistički. To samo znači da smislen ili promišljen poklon čini vašeg partnera voljenim i cijenjenim. Ne govorimo o skupocjenim darovima. Nešto jednostavno poput kupnje omiljenog sladoleda usred ljetne vrućine, za vašeg će partnera biti veliki iskaz ljubavi.

Photo: Unsplash

Jezik primanja darova razlikuje se od jezika iskaza uslužnosti jer se u njemu vrše radnje radi pomoći partneru.
Darovi mogu imati sentimentalnu vrijednost kao što je zajednička fotografija iz mladosti. Važno je da iza dara stoji emocija, a ne da je dar zamjena za nedostatak ljubavi. Radi se o tome da je dar samo sredstvo preko kojeg se iskazuje trud, briga i ljubav.

4. Kvalitetno vrijeme

Ovaj ljubavni jezik odnosi se na nepodijeljenu pažnju. Svakodnevno rezervirajte vrijeme samo za svog partnera ili partnericu. Nema televizora, pametnih telefona ili bilo kakvih drugih ometanja. Ako je, kvalitetno vrijeme primarni jezik vašeg partnera, on ili ona ne žele biti samo uključeni u neku zajedničku aktivnost već žele biti centar vaše pozornosti. Naravno da je i opušteno gledanje televizija lijepa zajednička aktivnost, no kvalitetno vrijeme podrazumijeva nešto drugo – samo vas i vašeg partnera.

Photo: Unsplash

Za vrijeme kvalitetnog vremena možete razgovarati, šetati, držati se za ruke, grliti… S druge strane, svaki put kada otkažete dogovor, stavite druge ispred partnera ili niste prisutni u zajedničkim trenucima, partner može tumačiti kao da vam nije dovoljno stalo. Pokažite im da razmišljate o njemu ili njoj i da ste spremni pružiti im vrijeme samo za njega ili nju. Ponekad stavite partnera u fokus!

5. Fizički dodir

Partneri koji ljubav primaju kroz fizički dodir, osjećaju se najpovezanije i najsigurnije kada se s voljenom osobom drže za ruke, kada se grle ili spavaju jedno uz drugo. Ako je fizički dodir primarni ljubavni jezik vašeg partnera, oni će se osjećati nevoljeni bez fizičkog kontakta. Sve riječi i darovi na svijetu to neće promijeniti. Žele vas osjetiti izbliza, ne samo emocionalno, već i fizički. Ovaj jezik govori o intimnosti. Baš kao što neki osjećaju ljubav kada im se ona konkretno izgovori, tako neke osobe najviše osjećaju ljubav kroz taktilnu bliskost.

Photo: Unsplash

Svim ljudima, u određenom stupnju treba fizički dodir, u našim intimnim odnosima, ali za one čiji je glavni ljubavni jezik fizički dodir, to može biti još važnije. Međutim, ponekad to može biti škakljivo, uglavnom zato što vaš partner možda ne razumije što fizički dodir vama znači. To ne uključuje samo seks, dapače! Razgovarajte o tome, pitajte jedan drugoga koji vam neseksualni fizički dodir najviše znači. Tjelesnost je vrlo važan dio bilo koje veze ili braka jer on produbljuje intimnost.

Popularno
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap