Želite dugo živjeti? Onda biste trebali ručati ove tri skupine namirnica!

Jasmina Grgurić Zanze
20. ožujka 2021.
Zdravlje
A- A+

Starenje je neizbježno i na njega ne možemo utjecati, ali činjenica je da ljudi imaju neke opcije kako će starjeti. Jedan od čimbenika pritom svakako je prehrana pa tako sve počinje s onim što se nalazi na našem tanjuru. Stručnjaci koji se bave ovim pitanjem savjetuju što ručati ili večerati ukoliko težimo dugovječnosti.

Foto: Pixabay

Znanstvenici intenzivno proučavaju vezu između starenja i prehrane. Ukoliko želimo starjeti zdravije i živjeti dulje, trebali bismo jesti uravnotežene i raznovrsne skupine namirnica. Bilo da se radi o ručku ili večeri, stručnjaci otkrivaju što se treba nalaziti na našem tanjuru u zlatnim godinama.

Pečenu piletinu s povrćem i cjelovitim žitaricama navode kao primjer jednog jelovnika za dugovječnosti, a ovo su generalno tri idealne skupine namirnica.

Namirnice bogate proteinima

Piletina je idealan odabir za ručak ili večeru. Porcija pilećih prsa ima 28 grama proteina, a njihova konzumacija izrazito je važna kada je u pitanju starenje, kaže kaže dr. James Powers, profesor medicine na Odjelu za gerijatrijsku medicinu Sveučilišnog medicinskog centra Vanderbilt u Nashvilleu.

“Vaše tijelo koristi proteine ​​za izgradnju novih stanica. Ako ne unesete dovoljno proteina, tijelo će ih uzeti iz vašeg vlastitog mišića, što će vas učiniti slabijima” – kaže dr. Powers, piše portal Live strong.

Mišićnu masu počinjemo gubiti već u 30-im godinama. Proteini također mogu imati blagotvoran učinak na koštanu masu u donjem dijelu kralježnice, a održavanje koštane mase je važno za smanjenje rizika od osteoporoze.

“Ako usporite gubitak mišića i kostiju koji dolazi sa starenjem, možete održavati aktivan, zdraviji život” – kaže dr. Powers.

Tri namirnice koje će vam pomoći regulirati razinu šećera u krvi

Želimo li biti jedni od onih djedova i baka koji trčkaraju za unucima ili džogiraju po kvartu, onda svakodnevno u organizam moramo unositi proteine.

Naravno, nema ništa čudotvorno u samoj piletini, osim što je dostupna i potrebna u manjim količinama kako bi namirili sve naše potrebe. Ukoliko uopće ne volite meso, proteine možete namiriti i kroz jedenje graha, jaja i orašastih plodova. Opcija je i riba. U svakom slučaju, proteini nisu skupi jer ih je puno u vrlo malenim količinama dobro izabranih namirnica te ne zahtijevaju previše truda u kuhinji.

Namirnice bogate bojama

Jednostavna preporuka stručnjaka svodi se na pravilo da pola vašeg tanjura, kao i svakog obroka, treba sadržavati povrće i voće. Boje na tanjuru znak su prekrasne i kvalitetne prehrane. Uravnotežena, šarena prehrana znači da vjerojatno ne trebate uzimati multivitaminski dodatak, jer je ta hrana već prepuna vitamina i minerala. I to je onda dugoročno ušteda, zar ne?

Namirnice bogate B vitaminom

Čim čujemo za B vitamin, odmah znamo da je riječ o žitaricama. I to onim cjelovitim. One bi trebale obuhvaćati četvrtinu našeg tanjura. Izbori su brojni, od smeđe riže, kvinoje, bulgura, palente, zobi, ječma, heljde… Već i konzumacija raženog umjesto bijelog kruha čini ogromnu razliku, uz minimalnu investiciju.

Naime, kako starimo, naše tjelesne rezerve se prazne, a sposobnosti oporavka više nisu kao nekada. To vrijedi za sve naše organe. U tomu nam uvelike pomaže B vitamin, osobito dobar za moždane funkcije.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap