Zdravstveni karton predsjednice: “Imam predispoziciju za karcinom”

Jasmina Grgurić Zanze
18. veljače 2019.
Zdravlje
A- A+

Vijest da je Kolinda Grabar Kitarović nedavno bila nekoliko puta na infuziji, ali i da je obavljala preglede, uzdrmala je javnost koja se zabrinula za zdravlje hrvatske predsjednice. Osim što se otvorilo pitanje trebaju li građani uopće biti upućeni u zdravstvene kartone visokih dužnosnika, načelo se i ono o liječenju u privatnim klinikama, umjesto u državnim bolnicama.

Kolinda Grabar Kitarović Snimak zaslona/Youtube

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović sredinom siječnja u tajnosti je više puta bila na infuziji u KBC-u Sestre milosrdnice, a u petak je bila i na pregledu u privatnoj klinici Radiochirurgia Zagreb u Sv. Nedelji, piše Večernji list.

Te su informacije potvrdili i iz Ureda predsjednice, napominjući kako je na infuziji bila dvaput “isključivo kako bi pod virozom mogla obavljati svoj posao, ali i otići u državni posjet Turskoj koji je bio 16. siječnja”.

Što se time pregleda u privatnoj klinici u Sv. Nedelji koja je specijalizirana za dijagnostiku i liječenje karcinoma radioterapijom i radiokirurgijom, glasnogovornica Ivana Crnić kazala je kako je predsjednica ”obavila redovne i preventivne preglede, kao što i u javnosti zastupa da to treba činiti”.

Iako iz Ureda predsjednice Večernjem listu nisu službeno odgovorili, Kolinda Grabar Kitarović navodno je obavila mamografski pregled. Da je bila na preventivnim pregledima, potvrdila je i sama predsjednica.

‘Imam predispoziciju za karcinom. Od četvero djedova i baka, troje je imalo tu bolest’, rekala je Grabar-Kitarović za RTL

Dosada, na pretrage je, i to u državne bolnice, išla zbog problema s vratnom kralješnicom te na fizikalne terapije. Navodno, nekoliko članova njezine obitelji ima problema s dijabetesom.

kolinda grabar kitarović
'Kolinda Antoaneta' umirovljenike nahranila kolačima, a za siromaštvo ne pita

Ipak, zašto je predsjednica sada pregled odlučila obaviti u privatnoj poliklinici, umjesto u nekoj od državnih bolnica, tim više ako je riječ o uobičajenim i rutinskim kontrolama, ostaje nepoznanica.

Iako državnički poslovi mogu biti poprilično iscrpljujući, posebice u intenzivnim razdobljima pred izbore, govori podatak da su mnogi od političara završavali na infuzijama upravo zbog pojačane iscrpljenosti.

Međutim, treba uzeti u obzir i da 50-godišnja predsjednica drži i dosta strogu liposukcijsku dijetu zbog koje je u svega nekoliko mjeseci skinula oko 20 kilograma, što također može biti uzrok iscrpljenosti i potrebe za infuzijom.

Copy link
Powered by Social Snap