Zdrav način života, prehrana i prirodna terapija liječe reumatske bolesti

Vladimira Paleček
23. studenoga 2017.
Zdravlje
A- A+

Reumatske bolesti nalaze se na prvom mjestu po učestalosti među stanovništvom. Uglavnom su zahvaćeni svi zglobovi, pokretni ili nepokretni, vezivno mišićno tkivo, pa i koža. Kao kronična bolest izuzetno je česta kod starijih ljudi – nakon šezdesete godine čak 81% ljudi oboljet će od neke od reumatskih bolesti. Iako hladnoća i vlaga nisu uzrok reumatskim tegobama, tijekom takvih dana znatno se pogoršavaju teškoće oboljelih

Reumatska oboljenja mogu biti toliko teška da izazovu deformiranje zgloba ili kosti te da pacijent postane gotovo nepokretan

Simptomi reumatskih bolesti su vrlo karakteristični i izrazito neugodni: javlja se bol, otežana je pokretljivost, a od vidljivih promjena koje su rjeđe javljaju se otok i crvenilo ili modra boja kože, uz bolnu osjetljivost na dodir i pokret. Ponekad se javlja bol u leđima, koja se može širiti duž noge. Nekada se bol osjeća samo kod pokreta ili kada se mijenja vrijeme. Naime, vremenske promjene sa promjenom atmosferskog pritiska, vlažnosti zraka i promjena temperature utječu na receptore za bol. Zbog toga dolazi do pogoršanja reumatskih stanja, a naročito bolnih simptoma. Stoga se reumatski bolovi najviše javljaju u hladnim mjesecima, u jesen i zimi. Reumatska oboljenja mogu biti toliko teška da izazovu deformiranje zgloba ili kosti te da pacijent postane gotovo nepokretan.

 

Vrste bolesti

Reumatska oboljenja možemo podjeliti na:

* Upalne reumatske bolesti: reumatske groznica, reumatski artritis, psorijatični artritis, ankilozantni spondiloartritis, lupus eritematosus, skleroderma i dr. Upalni reumatizam može biti izazvan infekcijom i ozljedama no najčešći uzrok jest autoimuna reakcija na vezivno tkivo u zglobovima ili drugim organima.

* Degenerativne reumatske bolesti: kondroza, osteoartritis (artroza), osteokondroza, spondilitis i spondiloartritis i dr. Degenerativni reumatizam posljedica je staračkih promjena i “dotrajalosti” zglobova – nedostatak glukozamina i kondroitina u staračkoj dobi. Narodni naziv za to jest “okoštavanje”.

* Vanzglobni reumatizam: razna bolna stanja – postoperativna bolna stanja nakon manjih ortopedskih, stomatoloških i drugih manjih kirurških zahvata, mišićni reumatizam, bolno rame, posttraumatska stanja (prijelomi, uganuća, iščašenja), primarna dismenoreja, bolna stanja kičme, fibromijalgija, burzitis i dr. Najvažnija posljedica mišićno-koštanih bolesti je gubitak funkcije i s tim povezano smanjena mogućnost obavljanja aktivnosti svakodnevnog života. Gubitak funkcije najčešće upućuje na neurološki uzrok tegoba ili na rupturu tetive.

 

Kako se liječe?

U osnovi pravilnog pristupa liječenju je prije svega zdrav način života, ishrana i prirodna terapija čajevima i preparatima na bazi svježega ljekovitog bilja. Ovakav pristup je kompleksan i daje odlične rezultate. Kod bolnih stanja neophodno je, prije svega, mirovanje, a potom vježbe i masaža, dok alternativna medicina preporuča akupunkturu. Kada se radi o početnim oblicima reume, postoji nekoliko korisnih savjeta kada pacijent može i sam sebi dosta pomoći. Ukoliko je u pitanju kronični bolesnik, liječenje se uvijek mora voditi uz stalan nadzor liječnika.

 

SAVJETI

  1. Smanjiti opterećenje bolesnog zgloba, ne nositi teret u ruci u kojoj se javlja bol, a ukoliko je bol u kičmi, nikako ne nositi teret i saginjati se pažljivo.
  2. Utopljavati zglobove, oblačiti se toplo i staviti vuneni zavoj oko bolesnog zgloba.
  3. Korisna je i lakša masaža okolnih mišića te blago razgibavanje zgloba. Preporučuju se kupke u mlakoj vodi i trljanje kože oko oboljelog mjesta ručnikom.
  4. Reducirati tjelesnu težini na normalu.
  5. Izbjegavati meso, masne sireve i salame. Jesti povrće, a naročito kupus i mahunarke.

 

Čaj od osušenih kora neprskanih jabuka može vam pomoći kod reumatskih tegoba

 

ČAJEVI

  • Kukuruzna svila: samo je poparimo i uopće ne zaslađujemo; pomaže izlučivanju mokraće.
  • Zobena slama ili zrnje: 10 dag zobi poparimo litrom kipuće vode, pričekamo nekoliko minuta te pijemo dva puta na dan. Zrnje koje ostane stavimo u vrećicu te upotrebljavamo kao oblog.
  • Poljska preslica: dodamo joj pelin ili biljku sličnih odlika, jer sama je prejaka.
  • Kore od jabuke: 5 žlica osušenih kora neprskanih jabuka poparimo litrom kipuće vode. Pustimo da odstoji deset minuta. Pijemo četiri šalice čaja na dan.
  • Kadulja: 2 žlice biljke poparimo s pola litre kipuće vode. Pustimo da odstoji deset minuta, procijedimo te pijemo tri šalice čaja na dan.
  • Pelin: 2 šalice čaja na dan.
  • Čičak: 6 žlica osušenih izrezanih korijena kuhamo pet minuta u litri vode. Pustimo da odstoji deset minuta, procijedimo te pijemo tijekom dana. Svaku šalicu zasladimo žličicom meda.
  • Crni ribiz: 3 žlice svježih listova ili listova i cvjetova poparimo litrom kipuće vode. Ostavimo da stoji 5 minuta. Pijemo po 3 šalice čaja na dan: prvu ujutro natašte, a zadnju navečer prije spavanja, uvijek na gutljaje. Učinak je veći ako dodamo i po žlicu jasenovih listova te listova crnoga ribiza.
  • Kruška: 5 žlica mladih listova poparimo litrom kipuće vode, pustimo da odstoji 10 minuta i tijekom dana pijemo na gutljaje.
  • Jasen: 5 žlica sjemena kuhamo 5 minuta u litri vode. Pijemo po 4 šalice čaja na dan.
  • Peršin: žlicu sjemena kuhamo 5 minuta u pola litre vode. Pijemo po jednu šalicu čaja prije ručka i večere.
  • Celer: 2 žlice sjemena poparimo s pola litre kipuće vode, pustimo da odstoji 10 minuta, procijedimo te 3 puta na dan, za vrijeme obroka, pijemo čaj zaslađen medom.
  • Crvotočina, maslačak (listovi, korijeni), ružmarin, bazga, brezini listovi, čestoslavica (protiv bolova), kopriva (djeluje diuretično), orahovi listovi, rusomača, turica, čičak, stolisnik, pljuskavica, kičica, jagorčevina (cvjetovi).

 

KUPELJI

  • S borovičinim grančicama: kuhaju se polagano, duže vrijeme.
  • S hrastovom korom: treba je kuhati deset minuta, a potom pustiti da odstoji 15 minuta.
  • Sa smrekinim grančicama: trebaju kuhati 5-15 minuta.
  • Sa solju: u 10-15 litara vode stavimo do kilogram soli. Kupelj treba biti topla.
  • S angelikom: šaku korijena, sjemena ili listova kuhamo 10 minuta u litri vode. Radimo je jednom dnevno, najviše 3 minute.
  • S brezom (za ruke i noge): 5 šaka narezane kore kuhamo pet minuta u 3 litre vode; pustimo da odstoji pola sata.
  • S oparkom mekinja (kod akutnog reumatizma): 1 kg mekinja poparimo s 5 litara kipuće vode i ostavimo da stoji 15 minuta. Procijedimo te oparak ulijemo u vodu za kupku. Kupka treba trajati 10-15 minuta. Nakon nje se odmarati barem pola sata.
  • S oparkom ružmarina (za ruke i noge): 3 žlice grančica stavimo u litru kipuće vode; pustimo da odstoji 10 minuta.

 

TRLJANJA BOLNIH DIJELOVA TIJELA

  • Borovica ili kleka: tinktura.
  • Čestoslavica: tinkturu, koju upotrebljavamo za trljanje, i pijemo 3 puta na dan po 15 kapi.
  • Rosopas: više puta dnevno.
  • Laneno ulje, mažuranovo ulje, ružmarinovo ulje i ulje češnjaka.

 

OBLOZI

* S tinkturom od arnike.

* S brezinim listovima ili bujadi: stavimo ih u jastuk na kojem ležimo, a dodamo i nekoliko divljih kestena.

* S divljim kestenom: razrežemo ga, osušimo i sameljemo. Potom ga namočimo te stavimo na bolno mjesto. Ili: plodove stavimo u vrećicu koju stavljamo na bolna mjesta.

* S gavezom: listove poparimo i u kašastu ih obliku stavljamo na bolno mjesto. Listove možemo i samljeti u prašak koji razmočen stavljamo kao topli oblog.

* S naribanim hrenom ili povrtnicom (crnom rotkvom): kašast oblog od rotkvine kore stavimo na koljena ili na rame i zapešća.

* S kuhanim ili sirovim kupusom: najprije ga, preko noći, držimo zagrijana na bolnome mjestu, koje ujutro masiramo maslinovim uljem. Istodobno pijemo čajeve za bubrege: borovica, grahove mahune, kukuruzna svila, podbjel, zobena slama, pelin, rusomača, poljska preslica, maslačak, šipak, mirisna ljubica, zlatnica, kadulja. Ili pak: ptičji dvornik, mrtva kopriva, kičica.

* Sa svježim sirom: na čistu krpu rasporediti hladni svježi sir debljine jednog prsta i staviti kao oblog na oboljeli zglob. Oko obloga omotati ručnik i držati tako dok se sir ne osuši.

* Sa glinom: zglobove dobro namazati nevenovom mašću, a zatim napraviti gustu kašu od svježe, hladne gline i staviti kao oblog debljine 3 cm. Oblog držati 12 sati.

 

PRIPRAVCI S ULJEM

  • Češnjak: 3 očišćena i stučena češnja namačemo 5 tjedana u pola litre maslinova ulja.
  • Divizma: 5 žlica osušenih cvjetova namačemo 14 dana u 1/2 litre maslinova ili bademovog ulja.

 

SOKOVI

  • Crni ribiz: Za pripremu je soka potrebno 0,4 kg bobica i četiri lijepa lista. Pijemo u 3 navrata po jednu čašu.
  • Kupus: sok pijemo 2 tjedna, svaki dan po jednu čašu.
  • Celer: sok pijemo osobito kod napadaja.

 

TINKTURE

  • Divlji kesten: 3 žlice oljuštenih i izrezanih plodova namačemo bar 2 mjeseca u litri rakije.
  • Rosopas: pregršt dobro isjeckana zelenoga dijela biljke i korijena namačemo 8 dana u pola litre rakije. Uzimamo 3-10 kapi na dan.

 

OSTALO

* Divlji kesten: samljeti divlji kesten zajedno sa smeđom korom oko kestena, staviti u mali jastučić, a zatim kao oblog na oboljele zglobove.

* Majčina dušica: zagrijati i staviti tijekom noći kao oblog. Vrlo djelotvorno ublažava bolove.

* Maslinovo ulje: tijekom 4 tjedna svakodnevno izmasirati oboljele zglobove ovim uljem. Nakon ovog vremena nastaviti s masažom, ali samo 3 puta tjedno.

* Švedska gorčica: oboljelo mjesto namazati nevenovom mašću, a zatim staviti obloge od tinkture švedske gorčice.

* Bijeli kupus (zelje): preko bolesnog zgloba staviti listove bijelog kupusa, a zatim zamotati ručnikom.

* Preslica: dnevno popiti 2 šalice čaja od preslice, jednu šalicu pola sata prije doručka, a drugu pola sata prije večere. U čaj dodati po 1 žličicu švedske gorčice. Usporedo s ovim tijekom dana popiti 4 šalice čaja od koprive. Kura traje 3 tjedna.

* Kupus – zelje (listovi): dobro stući i ugrijati listove kupusa, staviti ih na oboljelo mjesto u 3 sloja i dobro zaviti. Prethodno kožu oboljelog mjesta namazati svinjskom mašću. Kura traje duže vrijeme, a istovremeno piti gore navedene čajeve.

* Kelj (listovi): listove kelja natući i svake večeri staviti kao oblog na oboljela mjesta.

* Gavez (tinktura): sitno isjeckati ili samljeti korijen gaveza, staviti u bocu, preliti rakijom s 40 vol% alkohola i ostaviti 4 tjedna. Ova će tinktura ublažiti bol, ako se nekoliko puta dnevno maže bolesni zglob.

* Jabučni ocat: ujutro, na prazan želudac, 20 minuta prije doručka uzeti 12 žličica jabučnog octa s čašom vode. Kura traje mjesec dana.

* Maslačak (sok): iscijediti sok od svježeg maslačka i svaki dan popiti 2-3 velike žlice s malo vode.

 

Jela

  • Tijekom dva tjedna jesti što više trešanja, šumskih jagoda i višanja.
  • Tijekom dva tjedna jesti što više kiselog s crvenim lukom u salati. Ovo uključiti u sva tri obroka.

 

Izvori:

http://www.antireuma.com/

Maria Treben, Zdravlje iz Božje ljekarne (Mozaik knjiga, 1980.)

Simon Ašič, Ljekovito bilje (Dušević i Kršovnik, Rijeka 1999.)

Copy link
Powered by Social Snap