Lijekove nikada ne biste smjeli piti uz ove (ne)uobičajene napitke

Jasmina Grgurić Zanze
29. kolovoza 2021.
Zdravlje
A- A+

Lijekove, makar bili i oni najbezazleniji protiv bolova bez recepta, nikada ne bismo smjeli konzumirati uz neke vrste napitaka. Premda upute za uporabu ponekad preskočimo, svi smo barem nekada pročitali upozorenja poput onoga da ne smijemo ništa jesti sat vremena, uzimati vitamin C, mliječne proizvode pa čak i sok od grejpa. No, sve to i te kako ima svoje razloge.

Foto: Rawpixel

Neki antibiotici ne bi se trebali uzimati istovremeno s mliječnim proizvodima, lijekovi za urološke smetnje s napicima bogatim vitaminom C, lijekovi za alergiju sa sokom od grejpa i slično. Unatoč uputama, ponekad zaboravimo da iako, primjerice, uz neke medikamente ne smijemo jesti, ne smijemo ni piti razne napitke, od kojih su neki vrlo uobičajeni u našoj svakodnevnoj uporabi.

Razlog? Tvari iz napitaka mogu promijeniti brzinu apsorpcije, djelotvornost i svojstva ljekova, makar oni bili i bezazleni, poput onih protiv bolova ili za alergiju, kupljenih bez recepta. Stoga je najbolji izbor uvijek voda, pri čemu se barem sat vremena trebamo suzdržati od većine ostalih napitaka.

Kava

Napici, poput kave, mogu promijeniti kemijski sastav lijeka, ali i vrijeme apsorpcije. Stručnjaci su davno prije došli do spoznaje kako kava može oslabiti učinak antipsihotika poput litija i klozapina, a pojačati učinak i nuspojave nekih drugih lijekova.

Na toj listi nalaze se aspirin, epinefrin (koristi se za liječenje ozbiljnih alergijskih reakcija) i salbutamol (u obliku inhalatora za bolesti dišnih putova). Također, kava može otežati vašem organizmu iskorištavanje željeza koje ste unijeli u organizam, piše N1.

Tvari iz kave poput kofeina utječu na razgradnju lijeka, a zanemariva pritom nije ni sama temperatura napitka.

Tako da, idući put kada budete čekali da prođe sat vremena od uzimanja određenih lijekova do jela, nemojte piti kavu, jer time činite možda još i štetniju stvar nego da ste nešto pojeli. U svakom  slučaju, držite se uputa.

Sok od naranče

Pojedine skupine lijekova, poput onih za upalu mjehura, ne slažu se dobro s istovremenim unosom vitamina C kojim sok od naranče obiluje. Studija o učincima napitaka na lijekove navodi da je upravo ovaj voćni sok odgovoran za efekt lijeka i vrijeme otpuštanja njegovih sastojaka koji pomažu.

Energetski napici

Energetska pića sadrže povećanu količinu kofeina i to do 320 mg,  do 4.000 mg taurina, 2.400 mg glukuronolaktona i do 200 mg inozitola na litru proizvoda. Suprotno nazivu, energetska pića nisu direktan izvor energije. Preko dodanih sastojaka potiču bolje iskorištenje energije organizma, a sadržajem kofeina djeluju stimulirajuće, stoji na stranicama HZJZ-a. No, sve to nije dobro uz lijekove.

Mlaćenica

Mliječni proizvodi nisu najbolji odabir kada pijemo lijekove, uz iznimku probiotika koji mogu spriječiti nuspojave uzimanja antibiotika. Glavni krivci za to mogu biti neki minerali u mlijeku, poput magnezija i kalcija te protein kazein.

Sok od grejpa

Često u uputama o lijeku, poput onih protiv alergije, piše da se ne smiju konzumirati sa sokom od grejpa, ali ni ostalim voćnim sokovima. Glavni razlog je smanjenje učinka lijeka, što za alergičare može biti posebno opasno.

Grejp može negativno djelovati na učinak više od 50 lijekova, tako da nekim lijekovima oslabi učinak, a drugima pojača. Među ostalim lijekovima to su feksofenadin protiv alergija ili atorvastatin za snižavanje razine kolesterola u krvi.

Čuvati se treba i gaziranih napitaka koji utječu na brzinu apsorpcije većine lijekova.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap