Umirovljenici pohrlili za marihuanom: Raste broj intervencija hitne pomoći zbog previše pušenja ili konzumacije kolača s THC-om

Luka Kalac
25. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Nakon legalizacije kanabisa u rekreativne svrhe u određenim zemljama u svijetu je došlo do zanimljivih zaključaka. Kod mladih je pao interes za marihuanom, dok je kod umirovljenika on porastao. Upravo se to može vidjeti iz istraživanja prema kojima je broj intervencija hitne pomoći narastao zbog trovanja kanabisom među osobama starijima od 65 godina. Zanimljivo je da im je draža konzumacija prehrambenih proizvoda s određenim postotkom THC-a nego samo pušenje marihuane.

Agronom provjerava kvalitetu lišća kanabisa na terenu.

Kanabis | Foto: Freepik / aleksandarlittlewolf

Legalizacija kanabisa za sobom je uvijek povlačila određena pitanja i postajala temom rasprava. Mnogi su skeptično prognozirali kako će legalizacijom mladi masovno početi konzumirati marihuanu, što se trebalo negativno odraziti na njihovo zdravstveno stanje i normalni razvoj. Netom nakon legalizacije kanabisa u SAD-u, odmah su pokrenuta brojna istraživanja i analize raširenosti korištenja marihuane u mlađem dijelu populacije.

U fokusu su bila istraživanja provedena na terenu, odnosno u 24 savezne države SAD-a koje su legalizirale konzumaciju marihuane u rekreativne svrhe. Zanimljivo je da je jednostavnijom i lakšom dostupnošću marihuane zapravo opao interes mlađih punoljetnika za cvijetom te biljke. Nikome nije bilo ni na kraj pameti da će umirovljenici u određenim zemljama SAD-a i Kanade početi masovno konzumirati marihuanu nakon njene legalizacije.

Umirovljenici kojima je trebala pomoć su u prosjeku imali 69,5 godina

Početkom tjedna objavljeno je istraživanje u medicinskom časopisu JAMA Internal Medicine Američke liječničke udruge. Sudeći prema rezultatima spomenutog istraživanja, fascinira podatak prema kojem je zabilježen nagli rast umirovljenika, odnosno osoba starijih od 65 godina, koji zbog pretjeranog pušenja marihuane ili konzumacije kolača s THC-om (tetrahidrokanabinol je primarna psihoaktivna djelatna tvar koju sadrži marihuana) traže intervenciju hitne pomoći.

Ovo nije iznimka ili možda greška koja se potrkala pri provođenju istraživanja, a tome u prilog idu i dosadašnje analize podataka u saveznim državama SAD gdje je kanabis legaliziran. Proučavano je osam godina dugo razdoblje na području kanadske provincije Ontario gdje su zabilježene 2.322 intervencije hitne pomoći zbog trovanja kanabisom. Inače, u Kanadi je marihuana postala legalno dostupna krajem 2018. godine. Više o tome možete pročitati ovdje.

Iz tih podataka može se vidjeti kako je među njima bilo 44,8 posto žena i 55,2 posto muškaraca. Potrebno je istaknuti kako je zabilježen nevjerojatan skok intervencija hitne pomoći, ako se usporedi doba prije i poslije legalizacije.

Preferiraju prehrambene namirnice s THC-om

Analizom podataka prije i poslije prve legalizacije marihuane u Kanadi, koja se odnosila na dostupnost cvjetova marihuane za pušenje, intervencije su skočile dva i pol puta. Nakon 15 mjeseci došlo je do druge legalizacije kojom su postali dostupni razni jestivi pripravci, žele bomboni, čokolade i kolači obogaćeni THC-om pa se broj intervencija hitne pomoći kod osoba treće životne dobi povećao za više od tri i pol puta.

Treba imati na umu da su to podaci koji se odnose na umirovljenike i osobe starije od 65 godina života. Dio njih je u istraživanju potvrdio kako su s namjernom konzumirale marihuanu i proizvode obogaćene THC-om, dok ih je drugi dio ispitanika slučajno zamijenio s uobičajenim prehrambenim proizvodima, što je dovelo do trovanja. Ono se manifestira u obliku vrtoglavica, mučnina, gubitka koordinacije i ravnoteže te pospanosti i halucinacije, najčešće zbog neispravnog doziranja.

Biljka marihuane
Stariji muškarac u dolini Neretve nije uzgajao mandarine, nego - marihuanu

Marihuana je daleko bogatija THC-om nego u doba njihove mladosti

S obzirom na to da na proizvodima koji sadrže određen postotak THC-a nije naznačena preporučena doza, umirovljenici su se vodili time da su u mladosti mogli to konzumirati bez takvih posljedica, kao što je trovanje. Zaboravili su ili vjerojatno nisu ni znali da su današnji cvjetovi marihuane daleko bogatiji THC-om nego što je to bilo prije nekoliko desetljeća, u doba njihove mladosti.

Do toga je došlo križanjem i modificiranjem cvjetova marihuane. S druge strane, prehrambeni proizvodi koji sadrže THC su sklisko tlo jer je potrebno nekoliko sati kako bi se aktivirali nakon konzumacije. Upravo zbog toga su mnogi umirovljenici bili izloženi trovanju zbog pokušaja uklanjanja kronične boli ili lakšeg spavanja. Srećom, nisu bili zabilježeni teži slučajevi trovanja kanabisom.

Podsjećamo kako smo 2021. godine objavili rezultate istraživanja EMCDDA-a prema kojem su Zagrepčani radnim danima konzumirali 257.6 miligrama kanabisa na 1.000 stanovnika. Zanimljivo je da su se na ljestvici redovnih korisnika kanabisa Zagrepčani pozicionirali ispred građana Amsterdama. Više o tome možete saznati ovdje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap