Zagrepčani najveći potrošači kanabisa radnim danom u Europi!

Jasmina Grgurić
22. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Prema novim rezultatima EMCDDA, Grad Zagreb je po analizi otpadnih voda prvi grad po potrošnji kanabisa radnim radom u Europi te prvi po dnevnoj konzumaciji amfetamina. Kada je riječ o marihuani, vikendom je gori još jedino Amsterdam, a Zagrepčani vrlo visoko kotiraju i u konzumaciji kokaina.

Ilustracija: Rawpixel

Zagrepčani su prvi u Europi po potrošnji kanabisa radnim danom te prvi po dnevnoj konzumaciji amfetamina. Grad Zagreb osmi je po dnevnoj potrošnji kokaina koja je u sve većem porastu. Pokazuju to najnoviji rezultati analize otpadnih voda, objavio je EMCDDA. U istraživanju su sudjelovala 82 grada iz 18 država EU-a.

“Rezultati pokazuju kako je u više od tri četvrtine gradova koncentracija metabolita kokaina i MDMA u otpadnim vodama tijekom vikenda veća nego tijekom radnih dana. Nasuprot tome, utvrđeno je da se upotreba amfetamina, kanabisa i metamfetamina ravnomjernije raspoređuje tijekom čitavog tjedna.

Rezultati istraživanja pokazuju kako se kanabis češće konzumira u zapadnim i južnim gradovima Europe, posebno u Hrvatskoj, Francuskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj i Portugalu” – objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

O drogama ovisno šest posto umirovljenika, najstariji ima 73 godine

Zagrepčani radnim danima tako troše 257.6 miligrama kanabisa na 1.000 stanovnika, dok su vikendom iza njih samo građani Amsterdama. Najviše troše i amfetamin, poznatiji kao ‘speed’, pri čemu radnim danom troše 1,945.78 miligrama amfetamina na tisuću stanovnika.

U Europi je metropola na osmom mjestu po dnevnoj potrošnji kokaina, a vikendom se troši oko 140 miligrama kokaina više na 1.000 stanovnika nego radnim danom (čak 569.44 miligrama). Po dnevnoj potrošnji droge ecstasy (MDMA) Zagreb je deveti grad, odnosno čak šesti po konzumaciji radnim danom.

Zagrepčani najveći potrošači kanabisa radnim danom u Europi!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap