Umirovljenica nakon operacije mrene na oba oka: ‘Zahvata se ne treba bojati, ali važno je pridržavati se uputa’

Ana Kanazir
2. prosinca 2023.
Zdravlje
A- A+

Umirovljenica Ljubica (73) je mrenu prvi puta operirala na desnom oku i to prije godinu dana. Operacija je trajala kratko, a oporavak se malo zakomplicirao. Sada je operirala mrenu i na drugom oku pa nam je ispričala kako je izgledao ovaj zahvat, a dala je i nekoliko savjeta kako se pogreške koje je ona napravila nakon operacije ne bi dogodile i drugima. U prvom redu je najvažnije paziti se i ne obavljati kućanske poslove, a donosimo još korisnih uputa.

Naočale u ruci

Naočale | Foto: Unsplash

Mrena je bolest oka koja se javlja kod starijih osoba, a može znatno utjecati na vid. Upravo nam je jedna umirovljenica otkrila kako je izgledala njezina operacija mrene, ali i oporavak nakon njega, a dala je i neke korisne savjete za druge umirovljenike.

oko
Siva mrena: Što je, kako je prepoznati i kako se tretira ova česta bolest oka

Operacija je bezbolna

Siva mrena je česta bolest oka kod starijih osoba, a može se pojaviti na jednom ili na oba oka. Razvija se sporo i godinama, ali onda kada se jednom razvije znatno utječe na vid. Da osoba ima mrenu, pokazuju razni simptomi kao što su dupla slika, kratkovidnost ili promjene u načinu na koje vidite boje. Više o ovoj bolesti smo pisali u ovom tekstu.

Mnogi umirovljenici imaju mrenu, a iako se čini kako se radi o ozbiljnoj bolesti, dobra vijest je da se ovog problema možete riješiti operacijom. Umirovljenica Ljubica je tako prošle zime operirala mrenu na desnom oku, dok je prije otprilike mjesec dana isto napravila i na drugom oku.

Iako je u oba slučaja operacija prošla bezbolno, a ostanak u bolnici je bio kratak, nakon prve operacije joj je oporavak bio nešto teži. Otkrila nam je u čemu je pogriješila, a ujedno nam je dala i korisne savjete za sve druge umirovljenike koji su u istoj situaciji.

– Iako je operacija prošla poprilično bezbolno i liječnici su mi dali konkretne upute, nažalost, nisam ih se baš u potpunosti pridržavala. Kako me ništa nije boljelo i smetalo, odmah dva dana nakon operacije sam normalno obavljala sve kućanske poslove, a sada vidim da je to bilo pogrešno, rekla nam je umirovljenica.

Važno je pridržavati se pravila

Naime, nakon operacije mrene bi trebalo neko vrijeme posebno paziti na oči. Tako se ne preporučuje saginjanje, kuhanje, odnosno izlaganje bilo kakvoj vrsti pare, a ne biste ni trebali dizati teške predmete.

– Proces mirovanja je tu s razlogom i trebalo bi ga se pridržavati. Tako je najbolje barem tjedan dana izbjegavati kuhati na štednjaku ili u pećnici, a treba izbjegavati i saginjanje, rekla nam je sugovornica. Uz to, treba paziti da se ne izlažete vjetru ni suncu, kao ni drugim nepovoljnim vremenskim uvjetima. Iako će vam se činiti kako vam je dobro, za svaki slučaj odmorite još koji dan. Dioptrija će se tek s vremenom izregulirati, a do tada je najvažnije strpljenje, otkriva nam sugovornica.

Dodala je i kako treba kapati i mazati operirano oko s prepisanim lijekovima i to tri tjedna. Na kraju se sve isplati jer se se odmah vide poboljšanja.

– Operacije se ne treba bojati jer je bezbolna. U principu se isti dan ide kući, a drugo jutro se dolazi na kontrolu. Isplati se podvrgnuti ovog zahvatu jer sada vidim bolje i slika mi je jasnija. Nakon dva mjeseca treba ići okulisti na kontrolu vida i preporuku za naočale, rekla nam je Ljubica na kraju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap