Udruga OSIce: HZZO nepokretnim bolesnicima želi smanjiti pravo na fizikalnu terapiju za čak 80%

Josip Mihaljević
9. lipnja 2018.
Zdravlje
A- A+

Nacrtom prijedloga pravilnika o fizikalnoj terapiji u kući HZZO planira smanjiti 80% prava kod najtežih slučajeva nepokretne djece i odraslih. Nepokretni bolesnici su imali pravo korištenja fizikalne terapije 260 puta godišnje, a prema ovom nacrtu, ta brojka će pasti na 48 puta godišnje, tvrde iz Hrvatskog saveza udruge OSIce.

hzzo terapija

Foto: Ilustracija | Pixabay

Hrvatski savez udruga OSIce, skupina udruga za djecu s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji reagirali su na ovaj nacrt s priopćenjem za javnost. Prenosimo ga u cijelosti:

Broj sati fizikalne terapije drastično niži

“Prema nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući za kojeg se savjetovanje zaključuje u petak 8. lipnja smanjit će se broj sati fizikalne terapije za najteže oboljelu nepokretnu djecu i odrasle s gotovo pet puta tjedno kroz čitavu godinu na tri puta tjedno u samo četiri mjeseca godišnje. Ograničenja koja donosi Pravilnik odnose se na djecu i odrasle oboljele od spinalne mišićne atrofije, demijelinizirajuće bolesti središnjeg živčanog sustava, cerebralne paralize i ostalih paralitički sindromi (hemiplegija, paraplegija, tetraplegija) te oboljelima od prirođene malformacije i deformacije živčanog i mišićno koštanog sustava.

„Umjesto vježbanja 5 puta tjedno kroz cijelu godinu kako je preporuka fizioterapeuta i dječjih ortopeda, HZZO to drastično smanjuje na samo 3 puta tjedno samo 4 mjeseca godišnje. Poznato je da fizikalna terapija smanjuju daljnje komplikacije i omogućava bolju pokretljivost zglobova te se izbjegavaju skupocjene operacije i rehabilitacije do kojih bi došlo zbog neodržavanja stanja. Ako i žele uštedjeti na najtežim bolesnicima to se tako neće dogoditi. Svi ćemo biti na gubitku, a najviše oni kojima je terapija potrebna.“, upozoravaju iz Hrvatskog  saveza udrugaOSIce.

Fizioterapeuti bježe iz Hrvatske

U Savezu OSIce koji okuplja Udruge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje bi bile zakinute ovim pravilnikom ističu kako su liste čekanja na fizikalnu terapiju i sada predugačke, sve više fizioterapeuta mora svoj kruh potražiti izvan Hrvatske, a ovi mjerama i drastičnim smanjenjem broja sati terapije ova struka bi mogla potpuno preseliti u inozemstvo.

„Ovim putem želimo apelirati na HZZO i nadležne institucije da umjesto ušteda na najtežim skupinama bolesnika, a koje će rezultirati većim troškovima u zdravstvu Pravilnik prilagode tako da potiču fizijatrijsku struku i ostanak stručnjaka unutar našeg sustava“ poručuju iz Saveza OSIce u priopćenju koje potpisuju: Udruga „Kolibrići“,  Udruga „Anđeli“, UOSISMŽ, Udruga „Vukovarski leptirići, Udruga „Korak dalje“, Udruga „Djeca Pelješca“.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap