Afera u KBC Rijeka: Nađena velika količina lijekova s isteklim rokom trajanja, tri osobe dobile izvanredni otkaz

Milan Dalmacija
19. kolovoza 2022.
Zdravlje
A- A+

Zbog veće količine citostatika vrijednih više milijuna kuna kojima je istekao rok trajanja izvanredni otkaz su dobile tri djelatnice Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka. Uprava bolnice je protiv njih podnijela prijave, jer su u Klinici  pronađene veće količine alkoholnih pića, zlatnog nakita te umjetničke slike.

medicinska sestra

Foto: Unsplash

Zbog veće količine citostatika s isteklim rokom trajanja koji su otkriveni u podrumskom skladištu Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, predstojnica Ingrid Belac Lovasić, glavna sestra Vlasta Predovan i medicinska sestra za odjelnu ljekarnu Dinka Milinković, dobile su izvanredan otkaz.

Iz Uprave KBC-a su za Portal zdravlje potvrdili da su “bili primorani otkazati ugovore zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za ustanovu i državni proračun”. Neslužbeno se doznaje da je unutarnja kontrola uočila višestruke osobito teške povrede radnog odnosa u ovom slučaju. Vrijednost tih lijekova nije točno utvrđena, ali se procjenjuje u milijunima kuna.

Protiv predstojnice i dvije sestre bolnica je podnijela i prijave pravosudnim tijelima. Policija istražuje cjelokupni događaj, jer je prilikom bolničke kontrole, osim lijekova s isteklim rokom trajanja, pronađen i velik broj boca skupocjenih alkoholnih pića, više od 150 korištenih poklon-vrećica, veća količina zlatnog nakita i umjetničke slike, piše 24sata. Lijekovi su, doznaje se, bili zaključani u nekoliko prostorija kojima su pristup imale samo spomenute djelatnice.

Po pravilima, citostatici se ciljano nabavljaju za pojedinog bolesnika. U slučaju da ne budu iskorišteni, trebali bi se vratiti u bolničku ljekarnu i pravilno uskladištiti. Inače, riječ je o kemoterapeuticima koji spriječavaju razmnožavanje stanice, odnosno ubrzavaju njeno raspadanje. Koriste se u liječenju hemoblastoza i malignih tumora te su vrlo opasni po ljudsko zdravlje, piše Preventa. Iz bolnice tvrde da time nije bilo ugroženo zdravlje i liječenje pacijenata “s obzirom na to da se onkološki lijekovi primjenjuju isključivo neposredno nakon dostave lijeka na ime bolesnika iz Centralne ljekarne. Spomenuti neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi bili su izvan uporabe.” Dodaju da još uvijek otkrivaju otkuda tolike količine citostatika u podrumu i kolika im je vrijednost.

Inače, izvanredni otkaz radnog odnosa donosi se, u pravilu, zbog utvrđenih teških povreda radnih dužnosti i stupa na snagu danom dostave odluke. Radnici u tom slučaju nemaju pravo na otkazni rok, otpremninu i naknadu za nezaposlene te im prestaju sva ostala radna prava. Predstavnici Sindikata zdravstva Hrvatske u KBC-u Rijeka smatraju otkaze djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju neopravdanima te su pokrenule radni spor.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap