U Hrvatskoj će se graditi najsuvremeniji Centar za liječenje malignih bolesti

Ana Kanazir
9. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

U Zagrebu je u ponedjeljak potpisan Ugovor između najveće američke zdravstvene institucije „University of Pittsburgh Medical Center“ (UPMC) i prof. dr. Dragana Primorca, osnivača partnerske institucije Specijalne bolnice Sv. Katarina, o izgradnji najsuvremenijeg Centra za liječenje malignih bolesti temeljenog na cjelovitom konceptu personalizirane medicine. Osim toga potpisan je Ugovor o suradnji i između navedene institucije i Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

bolnica

Foto: Unsplash

Vrijednost ove investicije u prvoj fazi je gotovo 120.000.000 kn, a u cijelosti ju je osigurao UPMC. Ovaj Centar će omogućiti dijagnostičke i terapeutske usluge kakve se provode i u SAD-u, a sukladno cijenama HZZO-a. Plan je da se ova zdravstvena institucija izgradi u kratkom periodu od samo godine dana.

Personalizirana medicina za građane

– Ovo je primjer suradnje gdje su se udružila američko-hrvatska znanstvena i stručna izvrsnost, a što će imati ključnu ulogu u implementaciji najnovijih medicinskih dostignuća sa svrhom pružanja najoptimalnijih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka zasnovanih na načelima personalizirane medicine hrvatskim građanima. Zahvaljujem UPMC-u na ovoj suradnji i povjerenju koje nam je ukazano, a duboko vjerujem da ovim iskorakom značajno doprinosimo borbi protiv raka, ali i razvoju cijelog hrvatskog zdravstvenog sustava te je ovo istodobno prilika za globalno pozicioniranje Republike Hrvatske, izjavio je predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, Dragan Primorac.

Inače, UPMC je američka institucija koja ima ukupno 40 bolnica s 8.400 kreveta. UPMC je ostavio golem trag na razvoj svjetske medicine u nizu područja poput transplantacijske kirurgije, radiološke dijagnostike, sportske medicine, imunoterapije u liječenju karcinoma.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap