Sutra se obilježava Svjetski dan bubrega, a na Trgu Petra Preradovića se organizira posebna akcija

Ana Kanazir
8. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Sutra je Svjetski dan bubrega, a u Zagrebu će se na Trgu Petra Preradovića održati posebna javnozdravstvena akcija tijekom koje će građani od 10 do 15 sati moći izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi. Ovom kampanjom se želi podići svijest o važnosti bubrega za cjelokupno zdravlje, a promiču se oblici prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesti.

Žena kleči na krevetu, drži se za bubreg i naginje prema naprijed

bol u bubrezima | foto: unsplash, Sasun Bughdaryan

Prema procjenama, kronična bubrežna bolest javlja se u 1 na 10 odraslih osoba diljem svijeta. Vodeći uzroci bubrežne bolesti su šećerna bolest i povišen arterijski tlak, a rano otkrivanje omogućuje pravovremeno liječenje bolesti te smanjuje i sprječava pobol i smrtnost. Akcija se održava u suorganizaciji Grada Zagreba i Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora.

riba
Istraživanje potvrdilo: Konzumacija ribe i morskih plodova može biti dobro za jedan organ

Ova kampanja se organizira već 18. godinu, a šećer u krvi i tlak se mjere jer su upravo oni vodeći uzroci bubrežne bolesti. Osobe s hipertenzijom, dijabetesom, kardiovaskularnom bolesti i obiteljskom anamnezom kronične bubrežne bolesti pod većim su rizikom od obolijevanja od iste. Ove osobe se moraju redovito kontrolirati kod svojih liječnika obiteljske medicine, uzimati terapiju na način na koji su dogovorili s liječnikom i pridržavati se preporučenih životnih navika kako bi razinu šećera u krvi i visinu arterijskog tlaka održali unutar poželjnih vrijednosti i tako odgodili ili spriječili pojavu kronične bubrežne bolesti.

Za bubrege je važna i prehrana, a istraživanje je potvrdilo kako su posebno značajni konzumacija ribe i morskih plodova. Ovome je tako zbog omega – 3 masnih kiselina. Više možete vidjeti u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap