Štucanje može biti poprilično neugodno, a možete ga pobijediti uz ova četiri jednostavna koraka

Luka Kalac
7. srpnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Štucanje smo svi doživjeli barem jednom, a kada traju dulje mogu biti znak određenih zdravstvenih poteškoća. Prije svega, štucanje je nenamjerna pojava do koje dolazi uslijed nagle kontrakcije dijafragme i međurebrenih mišića. Kako biste spriječili štucanje, potrebno je ‘isprazniti’ pluća i duboko udahnuti. Nakon toga ne ispuštajte zrak, već ga zadržite i još jednom udahnite koliko možete te zadržite dah nekoliko sekundi.

Muškarac s bradom drži ruku preko usta dok štuca.

Štucanje | Foto: Pixabay / derneuemann

Štucanje još nitko nije izbjegao, pogotovo nakon prebrzo pojedenog obroka. Iako je riječ o relativno uobičajenoj pojavi, ona mnogima predstavlja neugodnost u društvu.

Mnogi tvrde da je za prestanak štucanja i više nego dovoljno popiti vode ili jednostavno zadržati dah. Ipak, štucanje se može spriječiti uz metodu koja se sastoji od četiri jednostavna koraka.

Pobijedite štucanje uz ova četiri koraka

Oni koji imaju problema sa štucanjem sada mogu odahnuti jer je otkrivena metoda koja uključuje samo četiri koraka. Znanstvenici tvrde da je ova metoda u potpunosti djelotvorna, ako se želite riješiti štucanja, prenosi unilad.com.

1. Izdahnite u potpunosti kako biste ‘ispraznili’ pluća,
2. Nakon toga duboko udahnite i nekoliko sekundi držite dah,
3. Dok držite dah, nemojte ga ispuštati već udahnite još malo i zadržite idućih nekoliko sekundi,
4. Navedeni korak ponovite još jednom kako biste priveli štucanje kraju.

Novo istraživanje: Ljudi koji hrču žive kraće

Štucanje može biti indikator određenih zdravstvenih poteškoća

Kako bismo razumjeli što je točno štucanje, potrebno ga je opisati kao nenamjernu i naglu mišićnu kontrakciju dijafragme te međurebrenih mišića. Ubrzo nakon toga slijedi proces zatvaranja glotisa, mišićnog režnja čija je svrha zatvaranje dišnog puta nakon gutanja. Zvuk štucanja nastaje, prema riječima liječnika Marka Loafmana, zatvaranjem glotisa, navedeno je na portalu foxnews.com.

Štucanje je inače kratkotrajna pojava, ali ono dugotrajno može pokazatelj određenih zdravstvenih poteškoća. Liječnik Loafman je istaknuo kako dugotrajna štucanja mogu biti poprilično ozbiljna, iako doktori ne mogu uvijek pronaći uzrok  ove pojave.

Podsjećamo kako određeni problemi s disanjem i zrakom, koje najčešće ne doživljavamo ozbiljno, mogu dovesti do razih nezavidnih zdravstvenih stanja. Jedno od takvih pojava je hrkanje koje je okarakterizirano kao abnormalnost u respiratornom sustavu. Kada osoba hrče, smanjuje se dotok kisika u mozgu. Više o tome možete saznati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap