Stručnjaci o dijabetesu: Simptomi su umor, žeđ i mokrenje, a treba ograničiti slatkiše
Šećerna bolest sve je češća, a kako bi je se otkrilo, iza 40. godine korisno je napraviti sistematski pregled, poručila je doktorica i predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva Manja Prašek. Simptomi su umor, žeđ, učestalo mokrenje i osjećaj gladi. Zdrava prehrana važan je saveznik u zdravlju, a kako nam je rekla nutricionistica Zagrebačkog dijabetičkog društva Lea Šulc, zlatni standard je mediteranska prehrana. Važno je ograničiti grickalice i slatkiše, naglasila je.

Doktorica i nutricionistica o dijabetesu | Foto: Pexels/Canva/Mirovina.hr
Sve je više oboljelih od dijabetesa, a među njima i puno starijih osoba. Dan šećerne bolesti u Hrvatskoj obilježio se 14. svibnja, a povodom toga nam je umirovljenik Jurica otkrio da unatoč bolesti, ne pazi na sve što treba. Što su nam rekli drugi umirovljenici, možete pročitati ovdje. Osim umirovljenika, o šećernoj bolesti razgovarali smo s doktoricom i nutricionisticom iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.
Simptomi su umor, žeđ, učestalo mokrenje i osjećaj gladi
Doktorica Manja Prašek predsjednica je Zagrebačkog dijabetičkog društva i otkrila nam je više o simptomima šećerne bolesti. Građani se trebaju javiti iza 40. godine života kako bi napravili sistematski pregled, savjetovala je doktorica.
– Ja cijelo vrijeme govorim da autom idemo na sistematski pregled jedanput godišnje, na tehnički pregled, a s našim tijelom zaboravimo da treba. I ako imamo već neke simptome poput umora, žeđi, učestalog mokrenja ili osjećaja gladi iza jednog velikog ugljikohidratnog obroka, treba svakako otići na pregled, izmjeriti šećere na tašte i nakon obroka, poručila je prim. mr. sc. Manja Prašek, dr. med.
‘Treba ograničiti grickalice i slatkiše’
Nutricionistica Lea Šulc starijima je preporučila da pripaze na prehranu jer je ona važan segment zdravlja. Zlatni standard je mediteranska prehrana koja obiluje povrćem. Naglasak bi trebao biti na zelenom lisnatom povrću i neškrobnom povrću, a jako je važan izvor proteina gdje je prednost daje nemasnom mesu, puretini, piletini i ribi, kazala je.
– Osim toga, riba nam je važan izvor omega 3 masnih kiselina. Jako nam je važno obratiti pažnju na unos kvalitetnih izvora masnoća, kao što su nezasićene masti koje imamo u maslinovom ulju. Na unos voća treba ponešto pripaziti, budući da sadrži voćni šećer. Treba ograničiti procesirane proizvode poput nekakvih grickalica, slatkiša i svih onih industrijskih, prerađenih i rafiniranih proizvoda. Dakle, prehranu treba temeljiti na nekakvim svježim namirnicama i minimalno prerađenim namirnicama, poručila je nutricionistica.
Starijima mediteranska prehrana može pomoći u prevenciji kroničnih bolesti, a poboljšava i zdravlje srca te kognitivne funkcije. Više dobrobiti mediteranske prehrane nam je ovdje predstavila nutricionistica Margita Zlatić Crnković.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.