Što je osteoartritis i zašto ga je važno na vrijeme prepoznati

Sponzorirani članak
8. svibnja 2020.
Zdravlje
A- A+

Ako ste stariji od 50 godina i osjećate bolove, smanjenu poktretljivost, a ponekad i škripanje u zglobovima, velika je vjerojatnost da bolujete od osteoartitisa. Niste sami, jer gotovo svaka druga osoba starija od 55 godina boluje od ove degenerativne i kronične bolesti. Osteoartritis nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a uzrok bolesti je još uvijek nepoznat. Ipak, brojni su čimbenici koji doprinose njenom nastanku. Češće obolijevaju žene, koje ujedno imaju i težu kliničku sliku, bolest se rijetko pojavljuje u mlađoj životnoj dobi, a naslijeđe može također igrati veliku ulogu.

Michael Schaffler, Unsplash

Liječenje u velikoj mjeri ovisi o ranoj dijagnozi stoga dobro obratite pažnju na navedene simptome kako bi mogli na vrijeme započeti s liječenjem. Osteoartritis se s vremenom pogoršava, a potpuno izlječenje zasad nije moguće. Medicina se zato usredotočila na olakšavanje i uklanjanje simptoma s ciljem usporavanja daljnjeg propadanja hrskavice i nastanka deformiteta ili invaliditeta. Na raspolaganju je fizikalna terapija te lijekovi za ublažavanje boli i upale, a tek se nedavno na hrvatskom tržištu pojavio i lijek koji znanstveno dokazano djeluje na upalu i bol u osteoartritisom zahvaćenom koljenu, a studije pokazuju da usporava progresiju bolesti.

Bole vas zglobovi? Doznajte razlog i kako se liječiti

Lijek se zove Arthryl®, a radi se o kristaliziranom glukozaminsulfatu s jedinstvenom formulom koja mu omogućuje prodiranje duboko u zglob. Arthryl® djeluje tako da povećava sintezu proteoglikana – građevne jedinice zglobne hrskavice – te smanjuje upalu i oštećenje zglobne hrskavice. Klinička istraživanja pokazuju da Arthryl® smanjuje bol, poboljšava pokretljivost zgloba i usporava progresiju osteoartritisa koljena. Preporuka stručnjaka u području liječenja degenerativnih bolesti mišićno-koštanog sustava je kontinuirana primjena kristaliziranog glukozaminsulfata visoke čistoće, u dovoljnoj dozi (primjerice 1500 mg Arthryla® dnevno), kroz najmanje 6 mjeseci, dok se prvi rezultati osjećaju već nakon nekoliko tjedana.

Rana dijagnoza može pomoći

Kada se bolest neadekvatno liječi ili prekasno otkrije te kada bolovi postanu nepodnošljivi, zglob koljena zahvaćen osteoartritisom kirurškim se putem uklanja i zamjenjuje endoprotezom. Nestabilnost koljena je jedan od razloga za operativno liječenje jer nestabilno koljeno povećava rizik od pada.

Važno je znati da je kretanje u vidu šetnje, vožnje biciklom ili plivanja odličan način da održite mišićni tonus i učvrstite zglobove, a rana dijagnoza i ispravno liječenje svim raspoložim sredstvima, uključujući i Arthryl®, može znatno usporiti progresiju bolesti, smanjiti simptome i poboljšati pokretljivot zgloba.

Osteoartritis je jedna od bolesti zbog kojih počinjemo ‘osjećati svoje godine’, no važno je znati da ranom dijagnozom i adekvatnom terapijom te godine ipak mogu biti više zlatne, a manje bolne.

Arthryl® je dostupan u svim ljekarnama bez recepta.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.

PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROČITAJTE UPUTU O LIJEKU, A O RIZICIMA I NUSPOJAVAMA UPITAJTE SVOG LIJEČNIKA ILI LJEKARNIKA.

Što je osteoartritis i zašto ga je važno na vrijeme prepoznati
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap