Stariji u pandemiji zbog viška vremena, dosade i utjehe posežu za vrlo opasnom aktivnošću!

Jasmina Grgurić
13. travnja 2021.
Zdravlje
A- A+

Pandemija se uvelike odrazila na psihu cjelokupnog čovječanstva, bez obzira na dobne, spolne, ekonomske i ostale razlike. Što je zabranjeno zabranjeno je svima, pri čemu su ljudi skloni tražiti utjehu u onomu što je dostupno, što im jedino preostaje. Posebno tu prednjače stariji, što i te kako može biti pogubno za njihovo zdravlje. Da je tako potvrđuje i nedavno provedeno istraživanje.

Ilustracija: Rawpixel

Što raditi, kako popuniti vrijeme, ubiti dosadu, u čemu naći utjehu? Ako pitate mnoge, u alkoholu! Sklonost čašici uzela je maha u pandemiji pri čemu najviše prednjače upravo starije osobe. No, za njih je aktivnost “cuganja” ujedno i najpogubnija, o čemu svjedoči i nedavno provedeno istraživanje organizacije Global Drug.

Tako od 60 tisuća ispitanika iz 11 svjetskih zemalja, njih 43 posto priznaje da u jeku koronavirusa češće posežu za alkoholom. To uglavnom čine jer zbog mjera imaju više vremena (42 posto) i jer im je dosadno (41 posto).

Stariji i alkohol: Šest činjenica o kojima ćete dobro razmisliti prije čašice više

Još su više zabrinjavajući podaci britanske Nacionalne zdravstvene službe. Naime, od travnja do prosinca prošle godine svakog je sata, zbog zdravstvenih problema povezanih s alkoholom, u Velikoj Britaniji hospitalizirano čak 100 ljudi. Tijekom 2020. godini zbog alkohola na bolničkom prijemu završilo je čak 750 tisuća Britanaca, prenosi Daily Mail.

Pritom, čak tri četvrtine od ukupnog broja činili su stariji od 50 godina, a najgore su pritom prošli pacijenti u 60-im i 70-im godinama života. Ukupno, 20 tisuća od ukupnog broja hospitaliziranih činili su 90-godišnjaci. Suprotno uvriježenom mišljenju, mlađi su prošli puno bolje.

“Što se tiče pružanja podrške ljudima koji prekomjerno konzumiraju alkohol, treba činiti puno više. Tako će se smanjiti šteta po zdravstveni sustav, ali i spasiti životi koji mogu biti spašeni”- rekla je Elaine Hindal, voditeljica britanske dobrotvorne udruge Drinkaware.

Stariji u pandemiji zbog viška vremena, dosade i utjehe posežu za vrlo opasnom aktivnošću!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap