Stariji i alkohol: Šest činjenica o kojima ćete dobro razmisliti prije čašice više

Jasmina Grgurić Zanze
11. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Jedan od razloga zbog kojih starije osobe imaju manju toleranciju na alkohol je usporeni metabolizam. To znači da ne bi smjeli popiti onoliko koliko su običavali u mlađim danima, jer bi time mogli izazvati ozbiljne i trajne zdravstvene posljedice.

Jedno piće na dan maksimum je koji bi si stariji smjeli priuštiti Foto: Pixabay

Istraživanje koje se provodilo u Velikoj Britaniji od 2000. do 2017. godine pokazalo je povećanu štetnu konzumaciju alkohola kod starijih osoba. Studija je obuhvatila ljude od 55 godina starosti naviše te se bavila njihovim navikama, ali i kontekstom pijenja.

Zaključak je da stariji najčešće piju kada se druže, ali ova navika povezana je i sa usamljenošću i bolešću. Također, konzumacija alkohola veže se uz usvojene obrasce ponašanja i crte ličnosti. Ipak, stariji su često skloni regulirati količine alkohola zbog životnog iskustva koje im pomaže da “mudro” piju. U suprotnom, koja čašica više može biti jako štetna za zdravlje starije osobe.

Zlouporaba alkohola kod starijih osoba može dovesti do ovih šest vrlo štetnih posljedica po zdravlje, a koje je potvrdila i znanost.

Alkohol “kumuje” padovima u 60 posto slučajeva

Martinje: "Krstil bum mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaši radi njega v klancu zaspal"

Starije osobe imaju slabiju ravnotežu, koja se pogoršava s čašicom više. Svaka četvrti Amerikanac stariji od 65 godina doživi ozbiljni pad koji može uzrokovati fatalne ozljede u toj dobi. Naime, poznato je da se gustoća kostiju smanjuje pa su lomovi češći. Čak 2,8 milijuna hitnih slučajeva godišnje odnosi se na padove. Oni mogu ozbiljno i trajno smanjiti mobilnost seniora, kod kojih ozlijede zacjeljuju sporije, a dugi oporavak često zna uzrokovati depresiju zbog izolacije. Stoga, oprezno s čašicom.

Pojačana osjetljivost na alkohol

Kako starimo, naša tolerancija na alkohol se smanjuje, što je uglavnom vezano za usporavanje metabolizma. Isto tako, sadržaj vode u tijelu se smanjuje što, ističu znanstvenici, dovodi do toga da ista količina alkohola stvara veću koncentraciju u krvi. Ovo upozorenje posebno je važno za starije vozače, jer se lako mogu prevariti misleći da im neće škoditi jednak broj pića koje su mogli podnijeti u nešto mlađim danima. Shodno tome, veća je vjerojatnost od prometne nesreće i ozljeda.

Pogoršavanje postojećih zdravstvenih tegoba

Osim što može uzrokovati brojne probleme sa zdravljem, alkohol može pojačati one postojeće. To se najviše odnosi na bolesti jetre, poput ciroze, dijabetes, osteoporozu, visoki krvni tlak, probleme s pamćenjem, raspoloženjem, ali i srcem.

Loša reakcija na kombinaciju s lijekovima

Zdrav razum nalaže da alkohol nikako ne bismo smjeli uzimati ako pijemo lijekove, no začudili biste se koliko ljudi to radi. Stariji su pritom rizičnija skupina od mladih, jer uzimaju više lijekova na svakodnevnoj bazi. Lijekovi koji jako loše mogu reagirati u kombinaciji s alkoholom su oni za srce, visok tlak i dijabetes, potom tablete protiv bolova i antibiotici pa čak i sirup za kašalj. Isto vrijedi i za aspirin, tablete protiv prehlade, pilule za spavanje te one koje koristimo protiv nervoze i depresije.

Rizično pijenje kod starijih raste za 65 posto

Vinski sveci: Sv. Martin nije jedini zaštitnik vinogradara, ima ih još čak osam

Pijenje alkohola s visokim rizikom kod starijih definira se ako muškarac pije pet čaša, a žena četiri čaše dnevno, najmanje jednom tjedno tijekom godine. Ovakav način konzumacije alkohola kod starijih povećao se za čak 65 posto u posljednjem desetljeću i trenutno obuhvaća 3,8 posto starije populacije, odnosno 2,5 milijuna seniora u Americi.

Također, alkohol ne piju samo stariji samci, suprotno uvriježenom mišljenju, nego i oni koji žive u staračkim domovima. Kod starijih osoba, problemi s čašicom dovode i do 20 posto psihijatrijskih hospitalizacija.

Problemi sa srcem povezani s alkoholom

Uživanje u alkoholu povezano je s rizikom dobivanja srčanog udara kod starijih osoba. Razloga je više te se oni uglavnom tiču već pojašnjenih posljedica miješanja alkohola s lijekovima i narušavanja postojećih zdravstvenih problema koji stvaraju veći rizik za srčani udar.

Kada je riječ o konzumaciji alkohola kod seniora, nitko ne kaže da oni uopće ne bi smjeli nikada ništa popiti. Međutim, moraju to činiti uzimajući u obzir sve ove navedene rizike. Općenita uputa od strane znanstvenika je da si u apsolutno nikojim okolnostima starije osobe ne bi smjele dozvoliti više od tri čaše pića te nikako više od sedam pića u tjednu. Takva uputa otprilike se poklapa s preporukom od jedne čaše vina ili piva dnevno. I ne zaboravite, sve ovo ne vrijedi ako patite od prekomjerene težine. U tom slučaju količine alkoholnih pića trebate dodatno srezati. Nije naodmet ponoviti ni kako nikada ne smijete piti na prazan stomak te sjedati za volan nakon konzumacije alkohola.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap