Riješite se „staračkih pjega“ uz limun, jogurt i jagode

Vladimira Paleček
28. siječnja 2018.
Zdravlje
A- A+

Iako ih se uobičajeno naziva „staračkim pjegama“, riječ je o mrljama na koži koje nastaju kao rezultat prekomjerne proizvodnje melanina već od 40. godine života, ponekad čak i ranije. Melanin je pigment koji daje boju našoj koži, a njegova je prekomjerna proizvodnja uzrokovana pretjeranim izlaganjem suncu ili UV zrakama tijekom života. I to ne samo ljeti!

Foto: Pixabay

Smeđe mrlje, ružno nazvane „staračkim pjegama“, najčešće se javljaju usporedno sa godinama, no mogu nastati i kao posljedica prekomjernog sunčanja, posebno ako smo prije izlaska na sunce – u bilo koje godišnje doba – na kožu nanijeli parfem, toaletnu vodu ili bilo koji proizvod koji sadrži fotosenzibilne tvari, svojstvo kojim se ne odlikuju samo supstance sadržane u parfemima i toaletnim vodama nego i u nekim kremama za njegu kože.

Ove mrlje, koje se pojavljuju na licu, vratu i rukama, možete spriječiti nanošenjem zaštitne kreme koja štiti i od ultraljubičastih zraka. Naime, kreme za sunce s mikroniziranim titanovim dioksidom ne nadražuju kožu kao neke kemijske supstance u kremama.

Za ublažavanje postojećih mrlja iskušajte i neke od prirodnih sastojaka koje ovdje donosimo.

 

Maska od jagoda za staračke pjege

Maska od jogurta i jagoda učinkovit je i blag način izbjeljivanja staračkih pjega. Eterično ulje tamjana potiče obnavljanje kože.

1 svježa jagoda

2 žličice čistog jogurta od punomasnog mlijeka

2 kapi eteričnog ulja tamjana

1/2 žlice kozmetičke gline

Zgnječite jagodu i pomiješajte s jogurtom, eteričnim uljem tamjana i glinom. Masku ostavite na koži 20 minuta a zatim uklonite toplom vlažnom vatom. Nanesite ovlaživač. Za što bolji učinak koristite ovu masku svakodnevno ako vam je koža masna ili normalna, a dva puta tjedno ako vam je koža suha.

Foto: Pixabay

 

Maska od jogurta za staračke pjege

Jogurt blago izbjeljuje i može posvijetliti mrlje i pjege.

Operite kožu toplom vodom, tapkanjem je osušite i razmažite sloj gustoga čistog jogurta od punomasnog mlijeka.

Ostavite masku na koži 30 minuta a zatim isperite toplom vodom. Masku koristite svakodnevno najmanje dva mjeseca kako biste primijetili razliku. Čak i ako pjege ne nestanu, koža će vam biti osjetno glađa i mekša.

Foto: Pixabay

Izbijelite staračke pjege

Svakodnevno mažite pjege nerazrijeđenim limunovim sokom; koristite mekani slikarski kist. Limun je snažno sredstvo za izbjeljivanje. Vidjet ćete razliku nakon tri mjeseca.

Foto: Pixabay

Izbijelite pigmentiranu kožu

Za tamne, uporne pjege pokušajte s hidroginonskom kremom. To je neškodljiv i prirodan način da izbijelite neželjenu pigmentaciju na koži. Razliku biste trebali vidjeti nakon tri mjeseca.

 

 

Jabučni ocat i luk

Jabučni ocat lijek je za mnoge zdravstvene probleme, a učinkovito skida i tamne mrlje s kože, naročito one od sunca. Na kritična područja nanesite malo jabučnog octa, ostavite da djeluje pola sata, pa poslije isperite.

Ako se tretman provodi jednom dnevno, napredak će biti vidljiv poslije šest tjedana. Kako biste pojačali djelovanje, pomiješajte ga sa sokom od luka.

 

Izvor: „Prirodni lijekovi“, Laurel Vuković i urednici časopisa Natural Health

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap