Recept za čaj od planinske biljke koja poboljšava zdravlje jetre, regulira kolesterol i pomaže kod letargije

Luka Kalac
30. ožujka 2024.
Zdravlje
A- A+

Žuti srčanik je biljka koja pospješuje zdravstveno stanje svih žlijezdi. Pored toga, konzumentu daje snagu, snižava mu kolesterol, jača mišiće i pomaže kod letargije. Poznata je i po rakiji od žutog srčanika koja je izvrsna za jačanje imuniteta. Ovu samoniklu biljku možete pronaći u planinskom okruženju, kao što je to na Velebitu, Biokovu, Gorskom kotaru i Ćićariji. Među ljubiteljima tradicionalne medicine, poznat je čaj od korijena žutog srčanika koji je iznimno jednostavan za pripremu, ali i zdrav.

Žuti srčanik | Foto: Screenshot YouTube / Snagabilja

Ako ste pobornici tradicionalne i prirodne medicine, vjerojatno ste čuli za biljku žuti srčanik. Ne samo da snižava kolesterol i daje snagu, već jača mišiće i rad svih žlijezdi te pomaže kod letargije. Mnogi je znaju i po tome što se koristi za pripremu određenih vrsta rakije.

U narodu se oduvijek koristila za poboljšanje apetita i probave, problema sa žuči, ali i za zdravlje živaca, cirkulacije i žlijezda.

Ova zaštićena biljka raste i na hrvatskim planinama

Žuti srčanik raste u planinskom okruženju i u Hrvatskoj ju se može naći na Velebitu, Biokovu, Gorskom kotaru i na Ćićariji. Riječ je o samonikloj biljci koja spada u zaštićene biljne vrste.

Lincura, vladislavka i gorki korijen, samo su neki od naziva pod kojima je poznata. Najljekovitiji dio žutog srčanika je sam korijen te biljke koji je izrazito gorkog okusa. On se prvenstveno koristi za pripremu ulja, gorkog čaja i tinktura. Isto tako, mahom se ova biljka koristi i u industriji alkoholnih pića.

Navodno je rakija dobivena od ove planinske biljke izvrsna za jačanje imuniteta. Preporučuje se za oporavak nakon jakih terapija lijekovima i zračenjem, prenosi b92.net.

Hrana, lijek ili otrov - Znate li što uzgajate u svom vrtu?

Recept za cijenjeni čaj od korijena žutog srčanika

Iako je navedena većina zdravstvenih prednosti ove biljke, recept za čaj od žutog srčanika krije još pokoju tajnu. Samo jedna žličica praha žutog srčanika ili žličica grubo nasjeckanog korijena je potrebna za pripremu čaja.

Kada prah ili nasjeckani korijen ubacite u šalicu, dolijte dva decilitra vruće vode. Sve to zajedno treba odstajati pola sata nakon čega trebate dobro ocijediti ovaj čaj, piše b92.net.

Taj čaj, bez ikakvih dodataka poput šećera, trebalo bi piti dva do tri puta dnevno i to najranije sat vremena prije obroka. Od neizmjerne važnosti je prethodno savjetovanje sa stručnjakom. Recepte poput ovog koristite uz prethodno odobrenje vašeg liječnika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap