Proljetno čišćenje ima razne prednosti na zdravlje, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
21. svibnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Proljetno čišćenje uključuje veće čišćenja prostorija, pranje prozora, uklanjanje prašine sa svih površina, ali i promjenu odjeće u ormarima. Osim što ćete imati čišću kuću, ovo čišćenje ima i nekoliko prednosti za zdravlje, kao što je osjećaj olakšanja i zadovoljstva jer ste napravili nešto dobro.

Starija gospođa briše prašinu s fotografija

Proljetno čišćenje | Ilustracija: Rawpixel

Proljetno čišćenje je obično vrlo detaljno i opsežno, a uključuje čišćenje cijelog doma, ali i zamjenu odjeće iz zimske u onu nešto laganiju. Osim što će vam zrak biti puno bolji i vi ćete se osjećati zadovoljno, a osjećat ćete i prednosti za organizam.

Neki ne vole čistiti, ali ipak kada dođe vrijeme za uklanjanjem viškova iz ormara ili za ‘glancanjem’ treba misliti o zdravstvenim prednostima ove radnje, kao i osjećajima koji nastupaju kasnije. Tako ćete za vrijeme ili nakon čišćenja osjećati ove prednosti:

Osjećaj zadovoljstva

Nakon čišćenja ćete osjećati zadovoljstvo jer ste nešto postigli i napravili. Izravno ćete vidjeti rezultate svog rada i to će vas činiti sretnima. Uz to se možete i diviti kako sve oko vas blista.

Manje stresa

Iako možda sama pomisao na čišćenje u nekima izaziva nervozu, s druge strane pranje prozora ili usisavanje može biti odličan ispušni ventil za rješavanje stresa.

Kretanje

Na čišćenje možete gledati kao na još jednu aktivnost u danu u kojoj se krećete. U nekim kućanskim poslovima će tako raditi više dijelova tijela, a hodanje od jednog mjesta do drugog je neizbježno. Zato se i nakon ove radnje osjećate toliko umorni, ali i zadovoljni. Uvijek je dobro kretati se, ali i vježbati. Možete krenuti s jednostavnim hodanjem, a ovdje smo pisali o tome kako krenuti i što vam je potrebno.

Novi početak

Proljetno čišćenje, a pogotovo promjena odjeća u ormaru može značiti i novi početak. Kod čišćenja često bacate i nepotrebne stvari s polica ili se rješavate stvari iz ormara koje više ne nosite. Jednako tako, počišćena i uredna soba ili druga prostorija u kojoj često boravite može biti znak mozgu da ulazite u novu fazu života.

Uvođenje nove navike

Jednom kada je vaš prostor uredan i čist, možda ćete dobiti motivaciju za novim kreativnim procesima za koje prije niste imali prostora ili ćete možda poželjeti početi vježbati, a lakše ćete i pronaći stvari kada ih izgubite jer je sada sve na svojem mjestu.

Ipak, kako bi čišćenje bilo što lakše, napravite plan. Prvo odlučite od koje prostorije ćete krenuti, ali i s kakavim čišćenjem. Hoćete li prvo oprati prozore ili ćete možda obrisati prašinu. Čistite dio po dio i po potrebi uzmite pauzu.

Starija gospođa briše prašinu s fotografija
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap