Ako prihvatite starenje, doživjet ćete ovih pet pozitivnih promijena

Jasmina Grgurić
29. listopada 2018.
Zdravlje
A- A+

Čitavo društvo u današnje vrijeme zapravo zauzima jedan generalni “anti-age” stav. Kozmetika protiv starenja, hrana protiv starenja, vježbe protiv starenja, razni eliksiri mladosti, tretmani i savjeti uče nas putem medija da je starost zapravo nešto loše. No, je li to doista tako?

Foto: Pexels

Ako pitamo stručnjake, reći će  – ne. Naime, istraživanja su dokazala da način na koji doživljavamo starenje može utjecati na način na koji starimo. Stavovi u tom smislu mogu utjecati na našu psihu i tjelesno zdravlje.

Slijedom toga, ako zauzmemo “pro-age” stav, odnosno zadovoljstvo procesom starenja, ponašat ćemo se zdravije, osluškivati naše tijelo i poboljšati naše zdravlje.

Pet dobrobiti od razmišljanja koje starenju kaže “DA” donosi portal Živim.hr.

Može Vam pomoći da živite dulje

Znanstvenici s Yalea i Harvarda istraživali su 660 osoba starih između 50 i 80 godina. U studiji koja se bavila starenjem i životom u mirovini, mjereno je i kako vlastita percepcija starenja utječe na životni vijek tijekom razdoblja od 22,6 godina. Oni koji su bili pozitivniji prema starenju te i dalje bili sretni i osjećali se korisno, živjeli su u prosjeku sedam i pol godina dulje od ostalih. Pokazalo se da percepcija starenja utječe na duljinu životnog vijeka jače nego krvni tlak, kolesterol, indeks tjelesne mase i slično. Rezultati istraživanja objavljeni su u publikaciji Journal of Gerontology: Psychological Sciences.

Produljuje sposobnosti

Sudionici koji su zadržali pozitivan pogled na vlastito starenje bili su sposobniji obavljati dnevne aktivnosti kroz 18-ogodišnji period praćenja, i to bez obzira na njihovo funkcionalno zdravlje na početku studije.

Djeluje kao prevencija

Negativan stav o starenju može imati loše posljedice po uvođenje zdravih životnih navika, jer osoba može misliti kako od toga ionako nema koristi. Kada idemo s pozitivnijim stavom prema starenju, dokazala je studija, značajno je veća vjerojatnost da ćemo redovito vježbati, pravilno se hraniti i uzimati propisanu terapiju.

Bolje ćete pamtiti

Studija provedena u Baltimoreu koja je pratila osobe u dobi od 60 godina i više, tijekom 38 godina pokazala je da očekivanje mentalnog pada pogoduje mentalnom padu. Sudionici koji su imali negativne stereotipe o kognitivnom starenju imali su 30,2 posto slabije pamćenje od onih koji nisu bili opterećeni takvim stereotipima. Zaključak je u ovom slučaju da smo ono što mislimo da jesmo, kako pozitivno, tako i negativno.

Dobro je za srce

Mlađe odrasle osobe koje negativno razmišljaju o starenju imaju veće šanse od razvoja srčanih tegoba od onih koje imaju pozitivan stav. No, kada uspiju promijeniti kut gledanja i počnu vedrije gledati na budućnost, rizik za doživljavanje srčanih teškoća opada čak 80 posto.