Predah od kompjutera – oči su vam umorne, crvene i nadražene? Imate sindrom računalnog vida!

Dora Šušković Stipanović
29. svibnja 2020.
Zdravlje
A- A+

Čini se da danas puno vremena provodimo ispred zaslona, bilo računala, mobitela, tableta ili televizora. To može uzrokovati ozbiljan problem koji se naziva digitalno naprezanje očiju. Postoji li način da pomognete svojim očima? Donosimo 9 jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od naprezanja očiju i drugih uobičajenih simptoma sindroma računalnog vida!

Photo: Unsplash

Nedavno istraživanje koje je sponzoriralo Vijeće za vizualno istraživanje pokazalo je da 59 posto ljudi, koji rutinski koriste računala i digitalne uređaje, doživljava simptome digitalnog naprezanja očiju. Simptomi sindroma računalnog vida, kako piše “All about vision”, uključuju: umor, nelagodu očiju, trzanje oka, suhe i crvene oči, glavobolje, zamagljen vid te bol u vratu i ramenima. Sa samo nekoliko jednostavnih promjena i prilagodbi trebali biste moći smanjiti nelagodu koju doživljavate. U nastavku pročitajte kako!

Photo: Unsplash

1. Pregled očiju

Redovit sveobuhvatni pregled očiju svake godine najvažnija je stvar koju možete učiniti kako biste spriječili ili liječili probleme s računalnim vidom. Tijekom pregleda obavezno obavijestite svog očnog liječnika o tome koliko često koristite računalo i digitalne uređaje. Izmjerite koliko su vam oči udaljene od zaslona dok sjedite za računalom i podijelite informaciju sa svojim liječnikom kako bi vam mogao pregledati oči na toj udaljenosti.

Photo: Unsplash

2. Pravilno osvjetljenje

Naprezanje očiju često je uzrokovano pretjerano jakom svjetlošću. Pri korištenju računala, vaša ambijentalna rasvjeta trebala bi biti umjerenog intenziteta. Indirektno osvjetljenje u punijoj, toplijoj nijansi je idealno, za razliku od onog koje tuče u vaše oči ili ekran i ima hladnu bijelu boju. Vanjsku sunčevu svjetlost uklonite zatvaranjem zavjesa. Ako je moguće, zaslon računala postavite tako da vam prozori budu sa strane, umjesto ispred ili iza računala.

Photo: Unsplash

3. Ovlaživač zraka i kapi za oči

Da biste spriječili ili ublažili postojeće suhe oči, koristite ovlaživač zraka za dodavanje vlage u prostor u kojem koristite računalo, mobitel ili tablet.
Koristite kapi za oči, prije upotrebe računala, ali i tijekom dana. Ako osjetite simptome suhog oka, pitajte liječnika da vam pripiše umjetne suze. Usput, nemojte brkati kremu za oči s kapima koje smanjuju crvenilo očiju. Kapi doista mogu poboljšati izgled vaših očiju jer smanjuju veličinu krvnih žila na površini očiju kako bi ih „izbijelili“, ali nisu nužno formulirane da smanje suhoću i iritaciju.

Photo: Unsplash

4. Nadogradite zaslon

Prilikom odabira novog zaslona, kupite zaslon s najvećom mogućom rezolucijom. Također, odaberite relativno veliki zaslon. Za stolno računalo najbolji je zaslon s dijagonalom veličine od minimalno 19 inča. Prilagodite veličinu teksta i kontrast radi udobnosti, posebno prilikom čitanja. Smanjenje temperature boja na vašem zaslonu smanjuje količinu plave svjetlosti koju emitira zaslon radi dugoročno udobnijeg gledanja. Redovito čistite zaslon računala kako biste izbjegli nakupljanje statičke prašine. Ona može prikriti jasnoću zaslona i uzrokovati iritaciju očiju.

Što je računalo? Zagrepčani 1983. u anketi HRT-a dali zanimljive odgovore

Podešavanje postavki zaslona vašeg računala može pomoći u smanjenju napora i umora očiju. Općenito, korisno je prilagoditi pozadinsku svjetlinu zaslona, tako da bude približno jednaka svjetlini vašeg radnog mjesta. Možete koristiti ovaj trik, ako bijele pozadine na vašem zaslonu izgledaju kao izvor svjetlosti, smanjite svjetlinu zaslona. Ako vam se zaslon čini sivim, moguće da je pretaman.

5. Specijalne naočale

Nosite li naočale, kupite leće s anti-refleksnim (AR) slojem. AR premaz smanjuje odsjaj minimizirajući količinu svjetlosti koja se odbija od prednje i stražnje površine leća naočala. Digitalne zaštitne naočale u sebi već imaju sloj koji smanjuje odsjaj i filtrira plavu svjetlost s digitalnih zaslona i umjetnog svjetla.

Photo: Unsplash

6. Trepćite

Treptanje je vrlo važno pri radu za računalom jer vlaži vaše oči kako bi se spriječila suhoća i iritacija. Općenito, kad gledaju u ekran, ljudi trepću rjeđe, otprilike samo jednu trećinu od onoga kada ne gledaju u ekran. Tijekom dugih faza bez treptanja, suze koje prekrivaju oko brže isparavaju, a to uzrokuje suhe oči. Odvojite vrijeme za treptanje kada gledate u ekran. Tako čistite i vlažite oči prirodnim ljekovitim tekućinama. Pored toga, slijedite pravilo 20-20-20 tako što ćete svakih 20 minuta napraviti pauzu od 20 sekundi gledajući u daljinu (prirodno zelenilo) koja se nalazi 20 stopa od vas (6 metara). Pogled u daljinu opušta mišić koji pomaže fokusirati oko kako bi se smanjio umor očiju.

Photo: Unsplash

7. Vježbe za oči

Da biste smanjili rizik od suhih očiju tijekom upotrebe računala, pokušajte s ovim vježbama: Svakih 20 minuta trepnite 10 puta zatvarajući oči kao da tonete u san (vrlo sporo). To će vam pomoći ponovno ovlažiti oči. Druga je vježba 10-15 sekundi gledati u udaljeni objekt, a zatim 10-15 sekundi promatrati nešto izbliza. Ponovite ovu vježbu 10ak puta. Sljedeća je vježba najjednostavnija, zatvorite oči nekoliko minuta. Sve ove vježbe smanjit će rizik od naprezanja očiju za računalom.

Photo: Unsplash

8. Odmorite

Da biste smanjili rizik od sindroma računalnog vida i bolova u vratu, leđima i ramenima, radite pauze od ekrana, barem jednu 10-minutnu pauzu svaki sat. Tijekom tih pauza ustanite, prošećite, istegnite ruke, noge, leđa, vrat i ramena kako biste smanjili napetost i umor mišića.

9. Pravilna postura

Loše držanje također pridonosi sindromu računalnog vida. Podesite stolac na ispravnu visinu kako bi vam se noge udobno odmarale na podu. Postavite zaslon računala tako da je 50 do 60 centimetara od očiju. Vrh zaslona trebao bi biti u razini očiju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap