Poznati lijek protiv bolova povlači se iz prodaje u svim hrvatskim ljekarnama

Jasmina Grgurić Zanze
28. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Poznati lijek protiv bolova, ibuprofen, povlači se iz prodaje u svim ljekarnama diljem Hrvatske. Radi se o Ibuprofenu tvrtke Mibe Pharmaceuticals. Razlozi povlačenja su administrativni, poručuju iz Halmeda. Ako imate ovaj lijek kod kuće, možete ga nesmetano konzumirati u slučaju potrebe do isteka roka, dok će u apoteci biti dostupne tablete istog sastava drugih proizvođača.

Šaka puna tableta, dok su u pozadini table lijekova

Uzimanje lijekova | Ilustracija: Pixabay

Iz prodaje se povlači jedna vrsta ibuprofena, izvijestili su iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Tvrtka Mibe Pharmaceuticals, nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Ibuprofen Mibe 400 mg filmom obložene tablete, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija 211103 i 211104 ovog lijeka iz administrativnih razloga.

– Serije lijeka povlače se u skladu s člankom 113. stavkom 2. Zakona o lijekovima (Narodne novine, br. 76/13., 90/14. i 100/18.), prema kojem serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti, priopćili su iz HALMED-a.

Osoba uzima tabletu iz kutije u ruku
Gotovo dva mjeseca bez popularnog lijeka: Ovaj antibiotik se vraća u ljekarne tek iduće godine

Povlačenje ove dvije serije lijeka ne odnosi se na kakvoću, sigurnost i djelotvornost lijeka, stoga pacijenti lijek mogu nastaviti primjenjivati do isteka roka valjanosti označenog na pakiranju.

Na hrvatskom tržištu, kažu iz Agencije, dostupni su drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog oblika i jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje serija ovoga lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

– Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije. Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, poručili su HALMED-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap