Podmukla, tiha bolest: Prvi smo u Europi po broju oboljelih, a polovica niti ne zna da ju ima

Stella Ćaleta
17. svibnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Danas je Svjetski dan hipertenzije, bolesti od koje u Hrvatskoj boluje 37 % stanovnika. Zemlja smo s najviše oboljelih u Europskoj uniji, no čak polovica oboljelih nije niti svjesna da ju ima. Važno je istaknuti da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, stoga je ključno naučiti prepoznati njene simptome i kontrolirati ju.

Starija gospođa mjeri tlak

Mjerenje tlaka | foto: Ilustracija: Rawpixel

U Hrvatskoj, polovica oboljelih od hipertenzije, povišenog krvnog tlaka, nije niti svjesna da ima tu bolest. Ako nismo upoznati sa simptomima, visok krvni tlak često niti ne primijetimo. Riječ je o bolesti koja ne boli, sve dok ne nastupne oštećenja organa poput srca, mozga, bubrega ili očiju.

Svaka treća osoba u Hrvatskoj boluje od hipertenzije

Statistički podaci o ovoj bolesti baš i ne ulijevaju optimizam. Hrvatska je država s najviše oboljelih od hipertenzije u Europskoj uniji. Čak 37 % stanovnika naše zemlje ima povišen krvni tlak. To znači da će jedna od svake tri odrasle osobe u Hrvatskoj oboljeti od hipertenzije, prema informacijama koje objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Najvažnije za znati, ipak, jest da su kardiovaskularne bolesti, u koje spada i hipertenzija, vodeći uzrok smrtnosti u našoj zemlji. Hipertenzija dovodi do srčanih i moždanih udara, sljepoće, bolesti bubrega i iznenadne srčane smrti.

Stariji su pod većim rizikom

Genetika igra određenu ulogu u tome tko će oboljeti, no nije najvažniji faktor. U većem riziku od obolijevanja su stariji, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, fizički neaktivni ljudi, kao i oni koji konzumiraju duhan, puno alkohola i hranu s previše soli.

Simptome visokog krvnog tlaka lako možemo pripisati nekim drugim faktorima. Oni uključuju, primjerice, glavobolje, zamućen vid, mučninu, vrtoglavicu ili bol u prsima. Ipak, jedini način da se visoki krvni tlak posve sigurno utvrdi jest mjerenjem.

Starije osobe, a pogotovo svi koji kod sebe prepoznaju i druge rizične faktore za razvoj hipertenzije, trebale bi redovno mjeriti svoj tlak. Hipertenzija se dijagnosticira tek kada se visok tlak zabilježi mjerenjem kod liječnika nekoliko puta, a samostalnim mjerenjem pomoći ćete vašem liječniku prikupiti informacije koje mu trebaju.

Što se smatra visokim tlakom?

Mjerenjem tlaka dobit ćete dvije vrijednosti, primjerice 120/80. Prva se naziva sistolički tlak i označava pritisak u krvnim žilama tijekom otkucaja srca, kada ono pumpa krv u tijelo. Drugi se naziva dijastolički, a označava tlak u trenutku između otkucaja srca.

Optimalan krvni tlak je do 120/80. Ako izmjerite preko 140/90, riječ je o blagoj hipertenziji, a sve iznad 180/110 smatra se teškom hipertenzijom. Ispod možete vidjeti tablicu koja će vam pomoći rastumačiti vaša mjerenja.

Tablica krvnog tlaka | Izvor: HZJZ

Kako odabrati kućni tlakomjer?

Na tržištu je dostupno više vrsta tlakomjera, ali važno je da odaberete jednog koji će biti precizan i jednostavan za korištenje. Pri tome, možete se voditi ovim smjernicama:

  • Automatski tlakomjeri, koji se sastoje od samo jedne jedinice i obave sav posao za nas, bit će najjednostavniji i najbolji odabir za većinu ljudi,
  • Obratite pozornost da tlakomjer ima dovoljno velik mjerač, posebno ako imate slabiji vid,
  • Veličina manžete, odnosno trake tlakomjera koja ide oko ruke, na nekim uređajima varira pa pazite da vaš ima dovoljno veliku,
  • Uređaji s memorijom mogu zapamtiti nekoliko zadnjih mjerenja pa nećete morati sami misliti o tome.

Različite vrste tlakomjera ovisno o vašim potrebama

Braun tlakomjer za nadlakticu Braun ExactFit™ 1 primjer je uređaja koji će zadovoljiti sve navedene kriterije, a pristupačan je i jednostavan. Ovaj uređaj ima veliki LCD ekran, memoriju koja prikazuje zadnju izmjerenu vrijednost te univerzalnu veličinu manšete.

Tlakomjer Braun ExactFit™ 1 | Foto: Orbico

Ako će uređaj koristiti više članova vašeg kućanstva, dobar izbor bit će i Braun tlakomjer za nadlakticu ExactFit 3. On dolazi s manžetama u dvije veličine, a podržava i dva korisnika te za svakog pamti do 60 zadnjih mjerenja. Uz to, detektira nepravilne otkucaje srca i pomaže vam interpretirati rezultate koristeći boje.

Tlakomjer Braun ExactFit 3 | Foto: Orbico

Mali i lako prijenosni Braun iCheck® 7 tlakomjer za zapešće bit će dobra opcija za sve koji često putuju. Interpretira rezultate mjerenja pomoću različitih boja (simbol srca), otkriva nepravilne otkucaje srca te pohranjuje do 100 mjerenja. Možete ga povezati s mobilnom aplikacijom Braun Healthy Heart gdje preuzimate sve rezultate mjerenja.

Tlakomjer Braun iCheck® 7 | Foto: Orbico

Svi Braunovi tlakomjeri imaju klinički dokazanu točnost što potvrđuje Europsko društvo za hipertenziju. Dostupni su u pojedinim ljekarnama i specijaliziranim poslovnicama, a kroz cijeli mjesec svibanj možete ih nabaviti po akcijskoj cijeni na sniženju od -25 %.

Kako izmjeriti tlak?

Kako biste mjerenjem dobili najtočnije rezultate, smjestite se u tihu i ugodnu prostoriju. Opustite se, a s mjerenjem započnite nakon nekoliko minuta sjedenja. Pola sata prije mjerenja ne biste trebali pušiti, piti kavu, jesti ili vježbati, budući da sve te aktivnosti utječu na naš krvni tlak.

Ruku oko koje stavljate manžetu položite na stol u razini srca. Slijedite upute koje ste dobili s uređajem, a tijekom mjerenja nemojte pričati.

Dobra vijest je da se hipertenzija može uspješno držati pod kontrolom i bez lijekova. Promjena životnog stila i redovno mjerenje tlaka pomoći će vam držati tlak pod nadzorom. Ako vam je hipertenzija dijagnosticirana, pridržavajte se uputa liječnika i redovno uzimajte terapiju.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i tvrtke Orbico

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap