Pet velikih znakova da vaš imunitet ne radi kako bi trebao

Stella Ćaleta
22. rujna 2021.
Zdravlje
A- A+

Ponekad je našem imunitetu potrebna podrška kako bi savladao tisuće mikroba s kojima svakodnevno dolazi u kontakt. Bolest će biti zadnji znak kojeg će nam tijelo poslati kad imunitetu treba pomoć, a prethode mu neki koje intuitivno ne biste povezali uz slab imunitet. Donosimo pet važnih znakova koje ne smijete ignorirati želite li očuvati dobro zdravlje.

imunitet

Čak i prije nego se razbolite, imunitet će vam slati znakove da mu treba podrška | Foto: Rawpixel

Mislili ste da ljudi vladaju svijetom? Razmislite ponovo. Mi, zapravo, živimo u svijetu mikroba. Procjene kažu da na Zemlji živi oko trilijun vrsta mikroba, a velika većina, njih preko 99%, još nije niti otkrivena, objavio je medij The New York Times. Nisu svi štetni, naravno, no naš imunološki sustav koji prepoznaje i eliminira one koji jesu, svakodnevno se susreće s ogromnim brojem njih. Zbog toga je ključno da imunitet radi kao urica.

Imunitet je, zapravo, složena mreža organa i stanica koje štite naše tijelo od utjecaja mikroba koji ga napadaju i slabe. Naš imunološki sustav ‘zapamti’ svaku štetnu stanicu koju pobijedi. Svaki idući put kad dođemo u kontakt s njom, tijelo je u stanju brže reagirati i zaštititi nas prije nego se razbolimo. Većinu vremena oko toga ne moramo brinuti, jer imunološki sustav nas svakodnevno štiti bez da smo toga uopće svjesni. No, dugogodišnji nezdrav način života, izloženost stresu, manjak sna ili česta izloženost virusima i bakterijama će ga oslabiti, a i godine će učiniti svoje. Kako starimo, imunitet prirodno slabi i treba mu podrška da bi funkcionirao kao prije.

Ako ste često bolesni, to je siguran znak da je vaš imunitet oslabio. No, čak i prije nego se razbolite, imunitet će vam slati znakove da mu treba podrška. Želite li prevenirati bolest i očuvati dobro zdravlje, reagirajte ako kod sebe prepoznate ove znakove.

imunosal

Nezdrav način života, izloženost stresu, manjak sna, česta izloženost virusima i bakterijama slabe imunitet, ali prirodno je da on oslabi s godinama | Foto: Rawpixel

Neočekivani znakovi slabog imuniteta

Sigurni ste da dovoljno spavate, no svejedno ste umorni? To može biti znak da je vaš imunološki sustav preopterećen. Ako tijelo nije u ravnoteži, nastojat će očuvati energiju kako bi imunološki sustav imao dovoljno snage boriti se protiv bolesti. Imunološki sustav obavlja važan zadatak i potrebno mu je puno energije kako bi ga obavljao uspješno. Zbog toga će nas tijelo umorom upozoriti da čuvamo energiju – jer treba našem imunitetu.

Slab imunitet možete prepoznati i po tome koliko se brzo vaše tijelo oporavlja od bolesti i ozljeda. Primijetite li, primjerice, manje posjekotine kojima treba više od tjedan dana da zacijele, to može biti znak da stanice vašeg imunološkog sustava zadužene za proces obnove kože ne mogu raditi svoj posao kako bi trebale.

Još će jedan sustav patiti ako imunološki ne funkcionira kako bi trebao – probavni. Česte probavne smetnje mogu nastati kao posljedica premalog broja dobrih mikroorganizama koji čine imunološki sustav smješten u ljudskoj probavi. Čak 70% imunološkog sustava smješteno je u probavnom sustavu, kažu istraživanja, a česti probavni problemi mogu biti znak da je imunitet ugrožen.

imunosal

Čest umor unatoč spavanju može biti znak problema s imunitetom | Foto: Rawpixel

Problemi s kožom? Moguć znak problema s imunitetom

Četvrti znak koji vam imunitet šalje kada mu treba pomoć su problemi s kožom. Koža je naša prva ‘linija zaštite’, a slab imunološki sustav može oštetiti kožnu barijeru, što rezultira čestim kožnim osipom, upalama, infekcijama ili suhom kožom.

Naposlijetku, posve je normalno svake godine ‘pokupiti’ dvije do tri prehlade koje obično prebolimo za najviše deset dana. Ako ste bolesni češće od toga ili vaše prehlade traju puno duže, vrijeme je za jačanje imunološkog sustava.

Prepoznajete li ove znakove, vašem imunitetu treba pomoć. Budući da je riječ o sustavu, trebat ćete uvesti sustavne promjene kako biste ga ojačali. Stručnjaci savjetuju svakodnevno kretanje i tjelovježbu. Unosite umjerenu količinu alkohola i po mogućnosti, prestanite pušiti. Spavajte dovoljno, a pokušajte se ne izlagati stresnim situacijama ili koristite neke metode za smanjivanje stresa kojeg osjećate. Osim toga, pravilna prehrana koja uključuje konzumaciju cjelovitih namirnica bogatih vitaminima, mineralima i vlaknima bit će ključna za očuvanje imuniteta.

imunosal

Zdrava prehrana jedan je od načina na koji pomažemo imunitetu | Foto: Unsplash

Cink i vitamini B, C i D su neophodni imunitetu

Pravilnom prehranom unosimo hranjive sastojke koji podupiru imunološki sustav. Riječ je o sastojcima kao što su mineral cink, vitamini C, D, B6 i B12 te folna kiselina (umjetno dobiven oblik vitamina B9). Uz njih, vrlo čest i tražen sastojak proizvoda za imunitet je i visokopročišćeni beta-glukan koji se izolira iz gljiva ili kvasca.

Sve hranjive sastojke korisne za imunitet teško je unijeti isključivo prehranom jer su u hrani prisutni u jako malim količinama. Tada se korisno okrenuti dodacima prehrani koji nadomještaju sve što ne unesete uravnoteženom prehranom. Primjerice, Imunosal® Senior kapsule namijenjene su osobama zrele životne dobi i sadrže visokopročišćeni beta-glukan, cink, vitamine B6, B12, C i D te folnu kiselinu.

Dodatno su obogaćene s čak 30 mg koenzima Q10 te 100 mg resveratrola koji ima snažno antioksidativno djelovanje. Tu je i kompleks drugih esencijalnih vitamina i minerala u najmanje 100% preporučenog dnevnog unosa koji će tijelu pomoći u stvaranju energije i smanjenju umora te normalnoj funkciji imunološkog sustava, mišića, kostiju, srca i živčanog sustava.

imunosal

Imunosal® Senior kapsule namijenjene su osobama zrele životne dobi i sadrže sastojke koji će tijelu pomoći u stvaranju energije i smanjenju umora te normalnoj funkciji imunološkog sustava, mišića, kostiju, srca i živčanog sustava | Foto: Nemus Lex d.o.o.

Imunosal® Senior kapsule dio su linije Imunosal proizvoda koji su osmišljeni i proizvedeni u Hrvatskoj. Više o cijeloj liniji proizvoda potražite ovdje.


Tekst nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i tvrtke Nemus Lex d.o.o.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap