Ovih pet poznatih i dostupnih namirnica učinit će čuda za vašu probavu

Jasmina Grgurić
27. studenoga 2021.
Zdravlje
A- A+

Dobro funkcioniranje naše probave iznimno je važno za pravilan rad čitavog organizma. Nepravilna probava boljka je mnogih starijih osoba, a umjesto posezanja za raznim tabletama, čuda može učiniti konzumiranje nekih vrlo poznatih, dostupnih, ali i ukusnih namirnica.

Photo: Unsplash

Ovih pet poznatih i lako dostupnih namirnica pomoći će nam održati ravnotežu probavnog sustava, na čemu će nam biti zahvalan čitav organizam. Hrana bogata vlaknima čini čuda za našu probavu te je možemo koristiti kao lijek, a još bolje kao prevenciju.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice bogate su i beta-glukan vlaknima koja potiču zdrave bakterije u probavnom sustavu. Također, usporavaju probavljanje hrane, zbog čega ostajemo dulje siti, a na taj način kontroliramo naš apetit i sprječavamo prejedanje, piše Pinkvilla.

Najbolje je konzumirati one obične, ujedno i najjeftinije, od kojih ćemo sami skuhati kašu i začiniti po želji.

Zobena kaša zdrav je i povoljan doručak Foto: Pixabay

Podsjetimo, znanstvenici su u svojim istraživanjima ustanovili da nam upravo beta-glukanska vlakna mogu pomoći u borbi protiv koronavirusa, jer pripremaju naš imunološki sustav za napad virusa, a daju i izvrstan imunološki odgovor na upalne procese. Više pročitajte OVDJE.

Lanene sjemenke

Photo: Flickr

Lanene sjemenke najbolje je konzumirati mljevene, kako bismo lakše apsorbirali sve njihove korisne sastojke. Pune su vlakana i imaju snažno probiotičko djelovanje. Lan poboljšava zdravlje srca, smanjuje kolesterol, koristan je kod dijabetesa, ublažava simptome artritisa te smanjuje pojavu karcinoma. Više o nutritivnim vrijednostima lana pročitajte OVDJE.

Orasi

Photo: Pixabay

Orasi potiču našu probavu stvaranjem dobrih bakterija, a odlični su pritom za cijeli organizam, pogotovo naše srce. Također, idealna su zamjena za nezdrave grickalice kojima ćemo opteretiti našu probavu. Manja šaka raznih orašastih plodova smanjuje i rizik od srčanog i moždanog udara za čak 28 posto. O antioksidansima i slavnim omega-3 masnim kiselinama da ne govorimo. Više o tome pročitajte OVDJE.

Suhe šljive

Šljive su vrsta probiotika, a obiluju i polifenolima koji imaju protuupalne učinke. Brojna istraživanja konzumaciju suhih šljiva povezuju i sa zdravljem kostiju.

Grožđice

Grožđice su, kao i suhe šljive, probiotik te su pune topivih vlakana, što potiče našu crijevnu floru. Isto tako, pomažu u stvaranju dobrih bakterija važnih za pravilan rad naše probave.

Ovih pet poznatih i dostupnih namirnica učinit će čuda za vašu probavu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap