Otisak prsta bi se u budućnosti mogao koristiti za dijagnosticiranje raka dojke, evo što kaže liječnica

Ana Kanazir
13. siječnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Otisak prsta je jedinstven za svaku osobu, a osim za identifikaciju, u budućnosti bi mogao imati važnu ulogu u zdravstvu. Znanstvenici s britanskog sveučilišta su otkrili kako otisak može služiti za postavljanje dijagnoze raka dojke i to s pomoću znoja. Ova se metoda inače koristi kako bi se mapirali lijekovi, farmaceutski proizvodi i biološke molekule unutar dijelova tkiva prsta. Iako zvuči vrlo revolucionarno, ovo je tek početno istraživanje, a onkologinja Nikolina Lonjak kaže kako je i dalje najbolja prevencija mamografija.

ružičasta vrpca na bijeloj pozadini

rak dojke | foto: Pixabay, marijana1

Stalno se pojavljuju nova istraživanja koja bi u budućnosti mogla promijeniti zdravstvo. Dok su neka vrlo kompleksna, druga pak nude vrlo jednostavne načine otkrivanja bolesti, a takvo je i istraživanje kojim se pokazalo da se rak dojke može otkriti otiskom prsta.

jadranka
Život s rakom dojke: 'Nije me šokirala dijagnoza, već to što sam s tim tumorom šetala više od četiri godine'

Ovo je tek prva faza istraživanja

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu. U Hrvatskoj je u 2020. godini zabilježeno 2.869 slučajeva raka dojke, a u 2022. godini  je umrlo 647 žena, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako bi se ova brojka smanjila provod se Nacionalni program, dok u svijetu znanstvenici rade razna istraživanja. Jedno takvo je provedeno u Velikoj Britaniji gdje se  pokazalo kako otisak prsta pomaže u otkrivanju raka dojke.

Naime, skupina žena koje imaju benigni, tek otkriveni ili metastatski rak dojke su dale svoj otisak prsta za znanost. Njima je s vrhova prstiju uzet bris bilo kod dijagnoze ili tijekom aktivnog liječenja, a potom je iz tog brisa predviđena kategorija raka, s 97,8 posto točnosti dijagnoze. Ipak, ovo je tek početna faza istraživanja koju je potrebno dodatno proučavati, ali jednako tako može biti prekretnica u budućnosti kod otkrivanja ove vrste raka. Treba napraviti dodatna istraživanja i obuhvatiti veću skupina žena, rekli su znanstvenici za nhs.uk.

Najpouzdanija je još uvijek mamografija

S ovime se slaže i onkologinja iz Klinike za tumore, Nikolina Lonjak koja kaže kako je ovo zapravo jedno istraživanje u moru informacija i podataka koje postoje i kako bi svaka medicinski validna odluka trebala počivati na meta analizama, na randomiziranim kliničkim ispitivanjima koje za sada nemamo na ovu temu.

– Trenutno mi se ova metoda čini nedovoljno pouzdanom. Nisu napravljene dovoljno jake analize, dovoljno validna istraživanja da bi se smatrala pouzdanom, ali su preliminarni podaci bili ohrabrujući i pokazali dosta visoku osjetljivost, rekla je onkologinja Lonjak za danas.hr.

Dodala je i kako trenutno ništa u svakodnevnoj praksi ne može zamijeniti mamografiju, koja se, kako kaže, za sada pokazala izrazito učinkovitom u prevenciji raka dojke, u dijagnosticiranju raka dojke u ranim stadijima i pokazala je kroz razna istraživanja benefite u preživljavanju. Kako izgleda život s rakom dojke nam je u ovom tekstu otkrila Jadranka Vorih-Basa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap