Novi preventivni programi: Neke detalje još treba doraditi, a cilj je smanjiti smrtnost od raka

Ana Kanazir
23. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Novi preventivni programi će se provoditi kako bi se smanjila smrtnost od raka jer smo među najgorima u Europi po smrtnosti od ove bolesti. Mnogi oblici raka se mogu prevenirati uz redovite preglede, a upravo to će omogućiti Akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2025.

Liječnik vadi krv pacijentu

Liječnički pregled | Foto: Pixabay

Ovaj plan i dalje nema određene detalje, kao što su ustanove koje će ga provesti, a ne postoje ni vremenski rokovi. Ipak, plan ima jasne ciljeve i naknadno će se dorađivati, a njegova vrijednost je 8.5 milijardi eura. Novi preventivni programi bi tako trebali smanjiti smrtnost od raka.

Treba poraditi na dosta stvari

Prioritetna područja Akcijskog plana usmjerena su na smanjenu pojavnost raka promicanjem zdravih životnih navika, učinkovitiju provedbu nacionalnih preventivnih programa, uspostavu sustava optimalnog praćenja i kontrole podataka o onkološkim pacijentima, smanjenje pojavnosti i smrtnosti od raka te produljenje i povećanje kvalitete života oboljelih od raka, navode na stranicama Ministarstva zdravstva.

Kako bi se preventivni programi proveli, treba unaprijediti suradnju s liječnicima obiteljske medicine i patronažnim sestrama, a treba i provoditi edukativne kampanje.

ginekologinja Jasenka Grujić
Ginekologinja Grujić o pregledima nakon 65. godine i raku vrata maternice: 'Starija dob nosi rizike za mnoge bolesti'

Poboljšanje postojećih programa i donošenje novih

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je kako su predviđena poboljšanja za tri postojeća preventivna programa – za rano otkrivanje raka dojke, raka debelog crijeva i raka cerviksa te donošenje novih programa za karcinom pluća, prostate i želuca, u skladu s rezolucijom Europske Komisije, prenosi Glas Istre.

– I ranije smo razgovarali o uvođenju tih programa, a sad smo poduzeli aktivnosti, no potrebno je snimanje infrastrukture i dogovora oko načina provođenja. Program otkrivanja raka vrata maternice bio je zaustavljen iz tehničkih problema, ali sada ga pokrećemo na novi način, rekao je Capak.

Više o prevenciji raka vrata maternice pisali smo u ovom tekstu, dok nam je ginekologinja ovdje rekla kako je ovaj rak vrlo opasan, ali i kako bi i starije ženske osobe trebale redovito ići na ginekološke preglede.

Također, kako navode na stranici Ministarstva zdravstva, Hrvatska će prva u svijetu uvesti nacionalni program za rano otkrivanje i prevenciju melanoma.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap