Novi pilot projekt: Stariji od 55 godina će moći vježbati preko uputnice u jednom gradu

Ana Kanazir
18. svibnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Nije tajna da su Hrvati među najdebljim narodima, ali i da se premalo kreću. Upravo zato je pokret poseban projekt kojim će osobe od 55 do 70 godina u Zagrebu, preko ‘zelene uputnice’, moći vježbati potpuno besplatno i to uz vodstvo trenera. Projektom će se obuhvatiti oko 40 pacijenata koji će biti raspoređeni u četiri skupine, a uputnice izdaju liječnici obiteljske medicine.

stariji gospodin vježba s utezima

vježbanje | foto: Shvets production, pexels

Nakon projekta preventivnih pregleda o kojima smo pisali ovdje, na red je došao novi projekt koji omogućava besplatno vježbanje za osobe koje imaju od 55 do 70 godina, a koji će se provoditi u Zagrebu.

Poznati su svi detalji

Vježbanje na uputnicu već postoji u svijetu, a sada stiže i kod nas. Treninzi će tako trajati tri mjeseca i održavat će se u dvorani Doma zdravlja Centar i u parku, a sve kreće već ovog mjeseca.

– Imat ćemo dva puta tjedno po 60 minuta tri mjeseca. Koristit ćemo dosta rekvizita različitih, palice, lopte, vijače, step klupice, balans daske. Za svakog pacijenta imat ćemo inicijalno provjeravanje i testiranje i vidjeti tko što može i staviti ga u određenu grupu, rekla je Dragana Tišma, profesorica kineziologije reporterki Leoni Šiljeg u prilogu RTL Danas.

Poznato je i kako će biti obuhvaćeno oko 40 pacijenata u četiri grupe, dok će zelene uputnice izdavati liječnici obiteljske medicine koji su se dobrovoljno javili za sudjelovanje u ovom projektu.

vježbačica Željka
Umirovljenica Željka (66) vježba pet dana u tjednu: 'Da nije bilo vježbanja, ne znam što bi me izvuklo iz depresije'

Mogli bi se smanjiti i troškovi

S pacijentima će vježbati kineziolog i tim fizioterapeuta, a ovo bi moglo i rasteretiti fizijatre, ali i smanjiti troškove jer se pacijenti neće više slati drugim fizijatrima.

– Zbog sjedilačkog načina života sve više se javlja ljudi. S fizikalne strane rekla bih da će to smanjiti liste čekanja za fizikalnu terapiju tako da akutne stvari kao što su frakture i postoperativno – dođe ranije na red”, rekla je za RTL Danas Danijela Rašić Markova iz Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Doma zdravlja Zagreb-Centar.

Ako u rujnu ovaj projekt donese dobre rezultate, s uputnicom bi se moglo vježbati i u ostatku Hrvatske. Vježbanje ima mnoge prednosti na tijelo, ali i na raspoloženje, a kako je na nju djelovalo vježbanje nam je u ovom tekstu otkrila i umirovljenica Željka iz Krapine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap