Njemačka želi da liječnici prijavljuju pacijente nesposobne za vožnju: U Hrvatskoj to nije prošlo

Milan Dalmacija
24. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Vlasti u Njemačkoj žele donijeti zakon po kojem bi liječnici prijavljivali policiji zdravstveno stanje svojih pacijenata, što bi na kraju utjecalo na izdavanje vozačkih dozvola. Podsjetimo, lani je sličan prijedlog povučen iz izmjena i dopuna hrvatskog Zakona o sigurnosti prometa na cestama nakon oštre reakcije udruga liječnika.

Ilustracija: Rawpixel

Udruge vozača u Njemačkoj pobunile su se protiv novog zakona kojim bi bila uvedena obveza liječnicima da prijavljuju policiji osobe koje su nesposobne za vožnju. Zakonom je predviđeno da liječnici proslijede informacije o zdravstvenom stanju pojedinih vozača nadležnim tijelima za izdavanje vozačkih dozvola, zbog čega je Njemački automobilski savez (AVD) istaknuo da je riječ o osjetljivom pitanju “koje postaje sve aktualnije u društvu koje stari”, zbog čega se usprotivio toj odluci.

Pritom se pozivaju na presudu Saveznog suda iz 1968. godine, prema kojoj liječnici smiju prekršiti povjerljivost podataka o pacijentu u iznimnim slučajevima. Da bi to učinili, prvo moraju obavijestiti pacijenta o njegovoj bolesti i opasnostima povezanima s vožnjom, prenosi Fenix Magazin, pa tako liječnici već sad mogu određivati tko može, a tko ne može voziti.

Argumenti protiv

Stari vozač u crnom automobilu
Liječnici upozoravaju: Deseci tisuća građana zbog novog zakona ostat će bez vozačke dozvole

Istraživanja su, navodi AVD pokazala da većina starijih vozača može nadoknaditi gubitak tjelesnih performansi, time da voze sporije ili ne voze po mraku, odnosno lošem vremenu. No, stručnjaci će o ovim temama raspravljati od srijede do petka na Danu prometnog suda u Goslaru.

Ondje će se svakako čuti i argument Njemačkog autokluba (ADAC), koji strahuje da bi obveza izvješćivanja o zdravlju ozbiljno ugrozila povjerenje između liječnika i pacijenta. Ističu da nije svaki liječnički nalaz dovoljno jasna indicija za utvrđivanje sposobnosti vožnje.

Stoga se zalažu za jačanje prometne medicine, gdje bi pacijenti mogli dobiti drugo mišljenje. AVD se, pak, zalaže za promicanje redovitih dobrovoljnih testova vida i reakcije te obuke o sigurnosti. No, ADAC takvo što odbacuje, jer prema njihovu mišljenju, testovi vida i sluha nisu dovoljni, a provjera koncentracije ili refleksa je prilično komplicirana.

Sličan prijedlog i u Hrvatskoj

Podsjetimo, u lipnju prošle godine je Hrvatski sabor raspravljao o gotovo identičnim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je također bilo propisano da liječnici upozoravaju policiju na zdravstveno stanje vozača, odnosno da prijavljuju pacijente s onim bolestima i stanjima koja bi mogla utjecati na njihove vozačke sposobnosti, o čemu je bilo podosta riječi i na našem portalu.

Liječničke su udruge upozoravale na to da bi deseci tisuća vozača tako mogli ostati bez vozačkih dozvola, a njihova su upozorenja urodila plodom, jer su na kraju te odredbe izbačene iz zakona. Statistike, pak, pokazuju da starije osobe nisu najčešći krivci za nesreće, ali s druge strane – najviše stradavaju u prometu. O tome možete više čitati ovdje.

Koliko imate godina i vozite li i dalje auto?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap