Nitko od studenata se nije prijavio za specijalizaciju u Hitnoj pomoći

Ana Kanazir
3. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Prošlog mjeseca raspisan je natječaj za specijalizaciju u pet velikih hrvatskih bolnica. Pokazalo se kako svi mladi liječnici žele biti dermatolozi, plastični kirurzi ili radiolozi, a nitko ne želi raditi u Hitnoj pomoći. Ovo je poražavajući podatak koji može utjecati na zdravlje cijelog stanovništva.

bolnica

Foto: Unsplash

Iako je nedavno najavljena reforma zdravstva i mnoge promjene u zdravstvu koje tek počinju, pokazalo se kako će nedostajati ljudi koji bi radili na hitnoj medicijsnoj pomoći. Razlozi zašto nedostaje interesa za ovu vrstu posla su različiti, ali jednatko tako, postoje i razlozi zašto je ovo posebna vrsta posla.

Stetoskop na bilježnici s tablicama
Velika zdravstvena promjena: Podiže se dobna granica za bolovanje sa 65 na 70 godina

Težak i odgovoran posao

Ministarstvo zdravstva je u izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti predložilo nekoliko promjena. Između ostalog, predloženo je da Sanitetski prijevoz može obavljati i poslove druge zdravstvene ustanove. Prema važećem Zakonu, sanitetski prijevoz se obavlja na primarnoj razini zdravstvene djelatnosti u sklopu doma zdravlja, dok dosadašnja mreža hitne medicine, prema predloženim izmjenama sada uključuje i sanitetski prijevoz. Jednako tako, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu, Dražen Jurković je rekao kako je nužno ukidanje odjela i službi u bolnicama tamo gdje ih je previše, ali i kako su potrebni snažniji domovi zdravlja koji će povećati dostupnost zdravstvene zaštite građanima.

S obzirom na cjelokupnu situaciju sa zdravstvom i nadolazeće velike promjene, studenti odmah znaju kako svoj put ne žele nastaviti na Hitnoj. Kao razloge protiv specijalizacije na Hitnoj navode različite razloge. Nekima tako ne odgovara trenutna situacija s medicinarima, drugi misle kako je to težak i odgovoran posao, a neki navode kao glavni problem manju plaću.

S druge strane, pročelnik Objedinjenog hitnog prijema KBC-a Zagreb Ivan Gornik ima drugačije viđenje ovog posla.

– Dinamičan je, zahvalan je, brz je, rezultati se postižu odmah. Nema puno okolišanja i mudrovanja. Potezi se brzo vuku i rezultati se brzo vide. Lijep je to posao jako”, poručio je Ivan Gornik, navodi Danas.hr

Ako se ovakav trend nastavi, Hrvatska bi mogla biti u velikim zdravstvenim problemima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap