Možemo li usporiti rast sijedih vlasi? Moguće je!

Jasmina Grgurić Zanze
30. studenoga 2021.
Zdravlje
A- A+

Stručnjaci tvrde da se pojava sijedih vlasi može usporiti, a proveli su istraživanje koje potvrđuje da se sijedima može čak i vratiti izvorna tamnija boja. Kao glavnog krivca procesa starenja ne samo naše kose, nego i nas samih, detektirali su – stres.

Ilustracija: Rawpixel

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Columbia, objavljeno u časopisu Life, otkrilo je da se sijede nastale kao posljedica stresa djelomično mogu obnoviti. Profesor Martin Picard objasnio je otkriće do kojeg su došli.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

Starenje se može usporiti pa čak i privremeno vratiti

“Razumijevanje mehanizama koji dozvoljavaju starim sijedim vlasima da se vrate u pigmentirano stanje moglo bi dati nove tragove o ljudskom starenju uopće i kako stres utječe na njega. Podaci koje smo dobili doprinose sve većem broju dokaza da ljudsko starenje nije linearan, zapečaćen biološki proces, nego da se djelomično može usporiti pa čak i privremeno vratiti” – napisao je Picard u priopćenju, navodi Eat This.

Kosa, tvrdi, sadrži informacije o našoj biološkoj povijesti baš onako kako je ona upisana i u godove drveta. Dok je vlas još pod kožom kao folikula, na nju utječu hormoni stresa, kao i drugi procesi koji nam se događaju u umu i tijelu. Kad kosa naraste, ona očvrsne te trajno zrcali sve ono čemu je bila izložena, dodao je znanstvenik.

Sijede vlasi postale tamne tijekom godišnjeg odmora

Istraživanje je obuhvatilo 14 volontera koji su vodili dnevnik stresa tako što su ocjenjivali njegovu razinu svakog tjedna. Znanstvenici su primijetili da su neke sijede vlasi ponovno dobile boju, a tu su promjenu povezali sa smanjenom razinom stresa.

“Jedna je osoba otišla na godišnji odmor i pet vlasi su u tom periodu istovremeno ponovno postale tamne” – rekao je Picard.

Nažalost, nema garancije da će smanjeni stres dovesti do tamnjenja naših sijedih, pogotovo ako ih imamo već dulje vrijeme.

sijede
Kada ste primijetili prve sijede? To bi moglo puno reći o vašem zdravlju

“Na temelju našeg matematičkog modela kosa treba doseći određenu granicu prije nego posijedi. U srednjim godinama, kad je kosa blizu te granice zbog biološke dobi i drugih faktora, stres će je gurnuti preko te granice i kosa će postati sijeda. No, ne mislimo da će smanjenje stresa kod 70-godišnjaka imati reverzibilan učinak, kao što snažniji stres ne znači da će 10-godišnjaku posijediti kosa” – objasnio je Picard.

Možemo li usporiti rast sijedih vlasi? Moguće je!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap