Ministar zdravstva: ‘U Hrvatskoj liječnika ne nedostaje, samo su krivo raspoređeni’

Ana Kanazir
16. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Iako je sve češća tema nedostak liječnika, ali i kako radi velik broj liječnika u mirovini samo zato što ih nema tko zamijeniti, ministar zdravstva Vili Beroš misli da je problem nešto drugo. Naime, na sjednici Hrvatskog sabora je tako izjavio da liječnika ne nedostaje, nego su samo krivo raspoređeni. Prema njemu, dakle nedostatak liječnika nije problem već je problem što ih nema u ruralnim dijelovima države.

beroš na sjednici

Foto: Vili Beroš | FB screenshot

Zdravstvena reforma je u posljednje vrijeme tema mnogih razgovora, a danas i sutra se raspravlja upravo o njoj i njezinim pojedinačnim promjenama u Hrvatskom saboru, a detalje možete pročitati ovdje. Jedan od velikih problema zdravstva je i nedostatak liječnika, zbog čega je i ovu subotu najavljen prosvjed. Ipak, ministar kaže da liječnika ima dovoljno, ali su samo loše raspoređeni.

beroš
Velika rasprava u Saboru o reformi zdravstva: 'Svi znaju da ona postoji, ali ju nitko nije vidio'

Ministar Beroš je predstavio promjene koje nosi zdravstvena reforma kojoj je glavni cilj staviti pojedinca u središte. Također, istaknuo je i kako se sada stvara sustav za budućnost, a dotaknuo se i problema liste čekanja, ali i nedostatka liječnika. Tako je rekao da se aktivno radi na smanjivanju lista čekanja raznim analizama.

Što se tiče nedostatka liječnika, rekao je kako je ta situacija posljedica nedjelovanja u zadnjih nekoliko desetljeća i zato sada nema specijalista koji bi mogli doći na mjesto liječnika koji trebaju u mirovinu. Naveo je i još jedan problem, a to je da su liječnici krivo raspoređeni.

– U Hrvatskoj liječnika ne nedostaje, samo su krivo raspoređeni, svi su u velikim gradovima, a nema ih u malim mjestima, rekao je ministar.

Ipak, statistike kažu svoje, a to je da u Hrvatskoj nedostaje 257 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa, ali i 90 pedijatara. Također, kao što smo već pisali ovdje, 771 liječnika je starije od 60 godina, a prema predsjednici Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM), Nataši Ban Toskić ćemo u idućih pet godina ostati bez 30 posto liječnika.

Točnije statistike sa stranice Atlas liječnika možete vidjeti ispod:

statistika broja liječnika PZZ

Broj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti | foto: Screenshot Atlas liječnika

broj liječnika u mirovini

Broj liječnika u mirovini u obiteljskoj medicini | Hrvatska lječnička komora

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap