Spašavanje zdravstva s pomoću mladih liječnika: Evo što će uskoro raditi doktori koji su tek diplomirali

Luka Kalac
25. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Ministarstvo zdravstva radi na dvogodišnjem modelu kojim će se omogućiti samostalni rad mladih liječnika koji su tek diplomirali. Njih će se uputiti na rad u obiteljskoj medicini, javnom zdravstvu i hitnoj medicinskoj službi. Program bi trebao navodno trajati 24 mjeseci i u sklopu tog programa, polaznik će dobivati određeni broj bodova za specijalizaciju svakih šest mjeseci.

Liječnik u zelenoj kuti s orekriženim rukama i stetoskopom

Liječnik | Foto: Pixabay / Karolina Grabowska

Glavna savjetnica ministra zdravstva Martina Bogut Barić je najavila kako resorno ministarstvo radi na novom dvogodišnjem modelu. Njime će se pomoći u samostalnom radu mladih liječnika koji su tek diplomirali te će ih se uputiti na rad u obiteljskoj medicini, javnom zdravstvu i hitnoj medicinskoj službi.

Riječ je o pravilniku o programu mjera za mlade liječnike koji će se tek naći u javnoj raspravi. Zahvaljujući tome, bivši studenti koji su tek diplomirali na medicinskom fakultetu mogu odabrati dvogodišnji program rada i edukacije u spomenutim granama medicine, pojasnila je Bogut Barić.

Mladi liječnici će moći napustiti program i izabrati drugi oblik rada

Pravilnik o radu mladih liječnika će se naći u 30-dnevnom javnom savjetovanju ovog ljeta. Predstavljat će dobrovoljni program usavršavanja mladih liječnika nakon stečene licence. Potrebno je naglasiti kako će mladi liječnici moći u bilo kojem trenu napustiti ovaj program i izabrati drugi oblik rada u zdravstvu. Inače, prijedlog o godini dana rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nakon završenog fakulteta je propao prije gotovo dvije godine jer se naišlo na otpor.

– Dobili smo jako puno prigovora, a mislimo da je mlade liječnike najviše smetala obaveza rada u primarnoj, rekla je savjetnica ministra Vilija Beroša.

Upravo zbog tog neslavnog pokušaja, koncipirane su nove stimulativne mjere koje neće biti obavezne. Predviđa se da će ovaj program trajati 24 mjeseca, u kojem će polaznik dobivati određeni broj bodova za specijalizaciju svaki šest mjeseci, piše n1info.hr.

Liječnici u kutama i medicinske sestre odlaze iz hodnika
Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine: 'Za pet godina bi mogli ostati bez svojeg liječnika'

Lokacija rada će se moći mijenjati svakih šest mjeseci

Ipak, valja istaknuti kako će mladi liječnici koji će pristupiti ovom programu dobiti posao prema tome gdje ima slobodnog mjesta, to jest potrebe u sustavu. Lokaciju rada moći će promijeniti svakih šest mjeseci.

Pravilnik će biti donesen do kraja godine, a u navedeni program će se moći priključiti liječnici koji su diplomirali u posljednjih pet godina, a nisu na specijalističkom usavršavanju. Unatoč tome što će samostalno raditi u programu, mlade liječnike će moći savjetovati i specijalisti za što će dobiti odgovarajuću novčanu naknadu.

Od ove godine moći će raditi u turističkim ambulantama

Kada je riječ o financijama, mladi liječnici u ovom programu primat će puni iznos plaće prema uredbi o koeficijentima. Pored toga, taj rad će im se pisati pod radni staž. Zanimljivo je i to da će već od ove godine moći raditi u turističkim ambulantama ili u timovima doma zdravlja za pružanje zdravstvene zaštite turistima, tvrdi Bogut Barić, a piše n1info.hr.

Ministarstvo zdravstva želi pod hitno riješiti problem u zdravstvu, a ovo je možda samo jedan od načina. Kako smo već pisali, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine je krajem prošlog tjedna poručila kako bismo za pet godina mogli ostati bez svojeg liječnika. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap