Mijenja se pravilnik o lijekovima: Beroš želi podići učinkovitost liječenja

Ana Kanazir
6. srpnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Iz Ministarstva zdravstva su u sklopu Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju donijeli izmjene i dopune pravilnika koji regulira lijekove u Hrvatskoj. Tako će se sada pratiti ishod liječenja i uspostavit će se poseban registar.

lijekovi na jednom mjestu

Lijekovi | Foto: Pixabay

Ministar zdravstva, Vili Beroš je objasnio dvije važne promjene u području lijekova koji su na teret HZZO-a. Kako kaže, ovim pravilnicima će se podići učinkovitost liječenja pacijenata, a također će se postići i pozitivan ishod liječenja. Ipak, kako bi ishod liječenja bio pozitivan, treba i znati uzimati lijekove na pravilan način, o čemu nam je u ovom tekstu sve rekla doktorica Kostanjšek.

lijekovi na jednom mjestu
HZZO snizio cijene 228 lijekova na Osnovnoj listi, a uvedeni su i novi oblici postojećih terapija

Izmjenama i dopunama navedenih pravilnika uređuje se područje lijekova na listama lijekova HZZO-a, a koje uključuje i posebno skupe lijekove. Osim toga, uvode se i promjene vezane uz cijene lijekova na listama, a uključuje se detaljnija razrada procjene farmakoekonomskih analiza uz uvođenje analize troškova i učinkovitosti, unaprjeđenje poslovnih procesa od strane HZZO-a u cilju povećanja učinkovitosti i transparentnosti.

Jednako tako, ovime će biti i preciznije uređeno korištenja podataka i dokaza o statusu lijeka u drugim državama EU, uspostavit će se sustav praćenja ishoda liječenja i vođenje registara, detaljnije će se regulirati financiranje lijeka pri uvrštenju na listu posebno skupih lijekova ili pri promjeni statusa lijeka, preciznije je određen volumni udio kao kriterij sigurnosti opskrbe kod terapijskog referiranja cijena, a uvodi se i diferencirana veleprodajna marža na način da je ista niža za skuplje lijekove.

– Time smo unaprijedili pravila vezana za globalne promjene u području lijekova, ali i radi reguliranja pitanja koja su se pojavila u dosadašnjoj praksi. Održivost zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu ostaje temeljni reformski cilj što dokazujemo izmjenama pravilnika koji reguliraju tržište lijekova u Hrvatskoj, a kojima utječemo na racionalizaciju uporabe postojećih lijekova, otvaramo prostor za veću dostupnost novih terapijskih opcija i uspješnije ishode liječenja bolesnika, rekao je ministar Beroš.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap