HZZO snizio cijene 228 lijekova na Osnovnoj listi, a uvedeni su i novi oblici postojećih terapija

Ana Kanazir
29. lipnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je proveo postupak godišnjeg usklađivanja cijena lijekova kod ukupno 316 originalnih pakiranja, a cijena je snižena kod 228 lijekova na Osnovnoj listi i kod 88 lijekova na Dopunskoj listi. Uz to su i uvedeni neki novi ili inačice postojećih lijekova na liste.

lijekovi na jednom mjestu

Lijekovi | Foto: Pixabay

Ovo je redovito godišnje usklađivanje cijena koje se uvijek provodi kako bi se odredile cijene lijekova, a često se i na liste dodaju novi lijekovi. Tako je bilo i ovoga puta.

kartice dopunskog zdravstvenog osiguranja
Javite se HZZO-u: Oko 200.000 ljudi moglo bi uskoro ostati bez zdravstvenog osiguranja

Godišnjim usklađivanjem cijena lijekova je došlo do određenog snižavanja cijena, a također je i od 88 lijekova na Dopunskoj listi, njih četiri sada razvrstano na Osnovnu listu, dok je kod njih 84 na Dopunskoj listi smanjen iznos doplate za osigurane osobe.

Također, kako su napisali na svojim stranicama, na liste lijekova HZZO-a su stavljene nove generičke paralele i novi oblici već postojećih lijekova, a jednako tako su stavljani i novi lijekovi, od kojih su neki već kliničke paralele postojećim lijekovima. Tako su na stavljeni roksadustat, daunorubicin, citarabin, pegcetakoplan i lijek faricimab. Na dopunsku listu lijekova stavljen je novi lijek naloksegol.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap