Migrena: ‘Ova glavobolja je vrlo ograničavajuća, a osobe koje je imaju su u većem riziku od razvoja depresije’

Ana Kanazir
25. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Migrena je bolest od koje pati velik broj ljudi diljem svijeta. Češća je kod žena, a pretpostavlja se da u Hrvatskoj migrenu ima oko 400.000 ljudi. Radi se o glavobolji koja može biti vrlo intenzivna i trajati danima. Migrena se može javiti kod svih dobnih skupina, pa tako može početi prije desete godine života i potrajati do sedamdesete godine. U Hrvatskoj se 21. ožujka obilježava kao Dan migrene, a iz Udruge Migrena Hrvatska su nam otkrili kako još nije jasan točan uzrok ove bolesti, ali i kako se napadaji glavobolje mogu spriječiti otkrivanjem ‘okidača’ i njihovim izbjegavanjem.

Žena u mraku se drži za glavu

Migrena | foto: Unsplash, Carolina Heza

Migrena je snažna glavobolja praćena drugim simptomima koji mogu bitno utjecati na obavljanje svakodnevnih zadataka, ali i na život. Ako osoba sumnja na migrenu, trebala bi se posavjetovati s liječnikom i tražiti uputnici za neurologa koji će onda postaviti ispravnu dijagnozu.

svrbež glave
Svrbež glave – Zašto dolazi do ove pojave i kako si pomoći

Migrena simptomi

Migrena je neurološka bolest koja utječe na svakodnevno funkcioniranje, a može se prepoznati po epizodama vrlo jakih glavobolja. Kako nam kažu iz Udruge Migrena, pulsirajuća bol se najčešće javlja na jednoj strani glave, a migrena može trajati od četiri do 72 sata.

– Često su prisutni i drugi popratni simptomi, poput mučnine i podražaja na povraćanje, preosjetljivosti na svjetlost i osjetljivosti na buku. Zbog toga, kao i zbog činjenice da i najlakše fizičke aktivnosti mogu pogoršati bol, bolesnici su nerijetko prisiljeni mirovati u tamnoj i mirnoj prostoriji dok god napadaj ne prođe, što dovoljno govori koliko je ova vrsta glavobolje ograničavajuća, objasnili su nam iz Udruge.

Osim toga, kod nekih vrsta migrena se prije glavobolje mogu javiti i smetnje u govoru ili smetnje motorike, ali i trnci u rukama i nogama. Migrena se češće javlja kod žena i to uz menstruaciju ili ovulaciju. Kako su nam rekli iz Udruge Migrena, ova bolest može početi prije desete godine i potrajati do sedamdesete godine života.

Migrena i obična glavobolja

S obzirom na to da je migrena intenzivna glavobolja, vrlo se lako može prepoznati. Također, uz glavobolju se mogu javiti i drugi simptomi kao što su:

  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Slabost
  • Drhtavica
  • Preosjetljivost na buku i svjetlost

Kod 80 posto osoba se prije pojave migrene javljaju umor, kognitivne smetnje, ali i promjene raspoloženja i to do 24 sata prije pojave glavobolje, dok će neki 24 sata nakon prestanka glavobolje osjećati umor, smetnje u koncentraciji ili bolove u vratu.

– Koliko migrena može biti ozbiljna bolest govori i činjenica da osobe koje pate od nje imaju znatno veći rizik za razvoj depresije i anksioznosti čemu, osim samih bolova, doprinosi i često nerazumijevanje okoline, kazali su iz Udruge Migrena. Koliko je zapravo depresija kao stanje opasno i kako utječe na život možete pročitati u ovom tekstu.

Koji su uzroci migrene?

Ne zna se točan uzrok migrene, ali kako su nam rekli iz Udruge, pretpostavlja se da su uključena najmanje tri mehanizma. To su: proširenje krvnih žila glave i vrata, upalne promjene živaca koji obavijaju krvne žile glave i vrata te smanjeno sprječavanje prijenosa bolnih impulsa s periferije u centre za bol u mozgu.

– Važni faktori u nastanku migrenskog napadaja su stres, promjene vremenskih uvjeta (posebno južno i vlažno vrijeme) te prekomjerno izlaganje vrućini ili hladnoći. Kod žena je važan i utjecaj hormona, a nastanku migrene pogoduju i određene vrste hrane (primjerice zreli sirevi, crna čokolada, kava, crno vino itd), oscilacije šećera u krvi (posebice kod dijeta za mršavljenje), pušenje, umor, neispavanost, predugo gledanje televizije ili računala, promjene životnih navika i rutine (poput gladovanja i drastičnih dijeta, propuštenih obroka ili dugotrajnih putovanja) ili bilo koji drugi faktor koji dovodi do poremećaja u životnoj ravnoteži, otkrili su nam iz Udruge Migrena.

Kako se tretira migrena?

Ako mislite da imate migrenu, nemojte se sami liječiti, već potražite pomoć liječnika. Liječnik će potom dati uputnicu za neurologa koji će uputiti na daljnje pretrage i postaviti ispravnu dijagnozu. Kod tretiranje je važno da osoba otkrije što točno uzrokuje migrenu i da potom izbjegava te okidače. Iz Udruge savjetuju i vođenje dnevnika glavobolje u koji će se bilježiti što je prethodilo napadajima. Upravo je izbjegavanje životnih navika za koje se otkrije da izazivaju glavobolje način prevencije napadaja, a pomoći mogu i tehnike za opuštanje koje smanjuju stres.

– Migrena se može liječiti i lijekovima i to akutno, kad se liječi sam napadaj s ciljem da se ublaži ili zaustavi epizoda, ili preventivno svakodnevnim uzimanjem lijekova za sprečavanje napadaja, što se primjenjuje kod učestalih napadaja. U slučaju vrlo čestih napadaja migrene primjenjuje se profilaktičko liječenje svakodnevnim uzimanjem određenih vrsta lijekova ili uzimanje mjesečnih profilaktičkih injekcija, otkrili su nam iz Udruge Migrena.

Dodali su kako se liječenje mora odvijati pod nadzorom liječnika jer neodgovarajuća primjena lijekova može uzrokovati dodatne glavobolje. Na što općenito treba pripaziti kod uzimanja lijekova možete vidjeti ovdje. Suzbijanju napadaja može pomoći i liječenje botoksom i akupunktura.

Žena u mraku se drži za glavu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap