Ludbreški hren je još jedan hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Luka Kalac
6. travnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Uz do sada 47 poznatih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, na 48. mjestu je smješten Ludbreški hren. Sve je pokrenula ‘EUVITA’, Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo iz Varaždina, podnošenjem zahtjeva za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla Ludbreškog hrena upućenom Ministarstvu poljoprivrede.

Hren | Foto: Visual Hunt

Ludbreški hren je dobivanjem europske zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, postao 48. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), nakon što je to objavila Europska komisija u Službenom listu Europske unije 3. travnja 2024. godine.

Riječ je o korijenu povrtne kulture dobivene kultivacijom samonikle biljke hrena, kako stoji u specifikaciji ovog proizvoda, koja kao autohtona vrsta i istoimena čuvana sorta raste isključivo na području Varaždinske županije.

Ludbreški hren zaštićen na području EU

Pod nazivom Ludbreški hren, ova kultura je upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Time je Ludbreški hren postao zaštićen na području cijele Europske unije. Kako bi potrošačima jamčili kupnju autentičnog proizvoda, na ambalaži proizvoda je istaknut EU znak zaštićene oznake izvornosti, poznate i kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla.

Iza cijele ove priče stoji ‘EUVITA’ Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo iz Varaždina koja je pokrenula postupak zaštite naziva ‘Ludbreški hren’. Iz EUVITE su podnijeli zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla Ministarstvu poljoprivrede pod nazivom Ludbreški hren.

Korijen ludbreškog hrena

Ova autohtona vrsta, ali i istoimena čuvana sorta rastu isključivo na području Varaždinske županije. Korijen Ludbreškog hrena je razgranjen, valjkast, zadebljao, mesnat, prepoznatljivog i pravilnog i blago konusnog oblika okruglastog presjeka.

Što se tiče okusa, najbolje ga je opisati kao ljut i oštar, ali povrh svega i osvježavajući okus. Korijen ovog hrena konzumira se svjež, i to ponajviše kao prilog i dodatak jelima.

Kako bi Ludbreški hren imao okus kakav trenutno ima i zbog kojeg je prepoznat kao takav, na to je, uz prirodne karakteristike proizvodnog područja, iznimno važan i utjecaj ljudi koji su očuvali tradicionalan način sadnje i poznavanje tehnologije uzgoja hrena.

Kumice na placu odgovaraju na pitanja o ajvaru
Video: Kumice na placu su nam otkrile kako napraviti dobar ajvar, ali i kakve paprike odabrati

Nazivi registriranih proizvoda

Otkako je Ludbreški hren dodan na listu, Republika Hrvatska ima 48 proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Ovi proizvodi se vode u registru za poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Ovo je popis registriranih naziva proizvoda bez ludbreškog hrena:

  1. Samoborski bermet,
  2. Krčki pršut,
  3. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres,
  4. Neretvanska mandarina,
  5. Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus,
  6. Baranjski kulen,
  7. Lički krumpir,
  8. Istarski pršut / Istrski pršut,
  9. Drniški pršut,
  10. Dalmatinski pršut,
  11. Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak,
  12. Zagorski puran,
  13. Krčko maslinovo ulje,
  14. Korčulansko maslinovo ulje,
  15. Paška janjetina,
  16. Šoltansko maslinovo ulje,
  17. Varaždinsko zelje,
  18. Slavonski kulen / Slavonski kulin,
  19. Međimursko meso ‘z tiblice,
  20. Slavonski med,
  21. Lička janjetina,
  22. Istra,
  23. Paška sol,
  24. Zagorski mlinci,
  25. Paški sir,
  26. Bjelovarski kvargl,
  27. Brački varenik,
  28. Varaždinski klipič,
  29. Malostonska kamenica,
  30. Rudarska greblica,
  31. Dalmatinska pečenica,
  32. Dalmatinska panceta,
  33. Lički škripavac,
  34. Bračko maslinovo ulje,
  35. Zagorski bagremov med,
  36. Zagorski štrukli / Zagorski štruklji,
  37. Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina,
  38. Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka,
  39. Lumblija,
  40. Goranski medun,
  41. Dalmatinska janjetina,
  42. Slavonska kobasica,
  43. Komiški rogač,
  44. Novigradska dagnja,
  45. Varaždinsko bučino ulje,
  46. Meso turopoljske svinje,
  47. Meso crne slavonske svinje.
Copy link
Powered by Social Snap