Ljetne infekcije su vrlo česte, a uz sebe uvijek treba imati određene lijekove

Ana Kanazir
2. kolovoza 2023.
Zdravlje
A- A+

Baš kao što postoje infekcije koje organizam napadaju po zimu, postoje i ljetne infekcije koje se očituju grloboljom i raznim drugim simptomima. Ove infekcije mogu biti opasne pa će za neke biti potrebno uzimati antibiotike.

kasalj

Kašalj | Foto: Unsplash

Ljetne infekcije nisu rijetkost, a važno ih je prepoznati na vrijeme. Mogu biti virusne ili bakterijske koje će se tretirati antibioticima, a u nekim će slučajevima biti potreban i posjet liječniku. O svemu je u HTV-ovoj emisiji ‘Studio 4’ pričao pulmolog iz KBC-a Zagreb, Saša Srića.

Stariji muškarac pije vodu iz čaše, pri čemu su u prvom planu čaša i njegovo lice
Dehidracija: Što je, kako je prepoznati i koliko je opasna?

Razvoj infekcija je veći na ljeto

Pulmolog je otkrio kako su ljeti najviše prisutne enteroviroze i druge virusne infekcije. Jednako tako, dolazi do respiratornih infekcija. Od simptoma se najviše javljaju blago povišena tjelesna temperatura i kašalj. Osim toga, rekao je i kako može doći do proljeva. Kao što smo pisali u ovom tekstu, na ljeto je česta i pojava salmonele koja može biti opasna za starije osobe.

– Ljudi u odrasloj dobi kada odlaze na godišnji odmor, dolaze do faze opuštanja i pada imuniteta. U fazi naglog opuštanja, dolazi do pada imuniteta, pa je podložnosti i razvoj infekcija veća, poručio je Srića u emisiji.

Opasnost prijeti i od Legionelle

Ipak, kako vas bolest ne bi iznenadila i uništila vam godišnji odmor, uz sebe bi uvijek trebalo imati neke osnovne lijekove. Srića savjetuje nošenje lijekova za spuštanje temperature, terapiju za iskašljavanje, a važno je i hidrirati se redovito kako ne bi došlo do dehidracije. Pulmolog je upozorio i na mogućnost pojave Legionelle, bakterije koja se dobiva od neočišćenih i neprovjerenih rashladnih ventilacijskih sustava.

– Ako dolazi do povišene tjelesne temperature iznad 39, pojavljuju se kašalj i otežano disanje, te proljevaste stolice, a može doći i do težih oblika i to do zatajenja organa, objasnio je Srića u gostovanju na HTV-u.

Copy link
Powered by Social Snap