Liječnik Bressan: ‘Mi već godinama upozoravamo da je ovo godina loma gdje sve puca, a rješenje postoji’

Ana Kanazir
13. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Liječnik obiteljske medicine iz Rijeke, Leonardo Bressan jučer je bio gost emisije ‘Nedjeljom u 2’, a otkrio je niz razloga nezadovoljstva liječnika u Hrvatskoj. Osim što je liječnika premalo, a previše onih koji rade iz mirovine, problem je i veliki broj prekovremenih sati koji nisu plaćeni.

Liječnik Bressan u svojoj ordinaciji

Leonardo Bressan u svojoj ordinaciji | Screenshot HRT

Kao što smo već pisali ovdje, liječnici se susreću s mnogim problemima, a upravo zato se i ove subote održava prosvjed. Samo neke od stvari je u emisiji istaknuo liječnik Leonardo Bressan, koji dnevno pregleda i do 50 pacijenata. Dodao je i koje bi bilo rješenje problema zdravstva, ali i kako se o svemu ovome trebalo razmišljati puno ranije.

Liječnici u kutama i medicinske sestre odlaze iz hodnika
Rezultati velike ankete liječnika: Nedostaje 250 liječnika, a postoje i mnogi drugi problemi

‘Ovo je godina loma gdje sve puca’

Nije tajna da se neke ordinacije obiteljske medicine zatvaraju, dok u nekima rade liječnici koji su u mirovini. Točnije, čak 771 liječnik obiteljske medicine je starije od 60 godina. Točnije podatke možete vidjeti u ovom tekstu. S druge strane, sve je manje onih zainteresiranih za specijalizaciju, a Bressan za sve krivi državu.

– Nije jasno zašto vlast gura glavu u pijesak. To je isto kao da ste na nekom otoku. Upozoravaju vas da stiže neki tsunami nakon potresa. A vi okrećete glavu jer kao ako ga ne gledate, neće vas udariti. Udarit će vas! Mi već godinama upozoravamo da je ovo godina loma gdje sve puca. Sada se to počinje događati. Svi postaju svjesni toga, nekakvih mjera koje su se trebale ranije dogoditi i biti na raspolaganju, rekao je liječnik u emisiji Nedjeljom u 2.

Veliki problem je i prekovremeni rad

Bressan je otkrio kako dnevno radi do 14-15 sati, a vikendom tri ili četiri sata. Zbog toga mu pati privatni život, ali ima podršku obitelji.

– Imamo ograničeni maksimalni prihod po ordinaciji, po ugovoru kojeg imamo s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Imamo limite. Ono što za neki mjesec ne uspijemo naplatiti ide u neku ladicu sa strane do kraja godine. Onda 31.12. HZZO podvuče crtu i ovo što je ostalo nenaplaćeno. ‘Papala maca’, rekao je liječnik.

Dodao je kako je liječnicima dosta i da se upravo zato održava prosvjed u subotu.

– Zaista je nama svima već prekipjelo. Nezadovoljstvo je naraslo do te mjere da su sve strukovne udruge u zdravstvu su sjele za stol zajedno i maknuli sva međusobna razilaženja. Svi smo shvatili da ovako više nema smisla.

prsa doktora u kuti s kemijskama i stetoskopom
Liječnici se na posao vraćaju iz mirovine: 'Sve još nekako funkcionira zahvaljujući našoj mazohističkoj crti ličnosti'

Rješenje postoji

Kako je rekao u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ rješenje bi bilo kvalitetno planiranje. Na ovaj način bi se mogli popraviti problemi nastali u zdravstvu. Prije svega bi trebalo provesti zakon struke od kolovoza prošle godine o izjednačavanju koeficijenata pri obračunu plaća kod primarnih i bolničkih liječnika. Kao drugo rješenje ovaj liječnik navodi odobravanje specijalizacije za primarnu medicinu i treće treba omogućiti privatnim ugovornim liječnicima i ordinacijama da pristupaju sredstvima iz nacionalnog plana otpornosti i oporavka.

S druge strane, nije zadovoljan promjenama koje su obećane reformom zdravstva.

– Mogu se složiti s puno toga što je isplanirano u reformi zdravstva, ali kad vi malo pogledate pa onda još jednom pogledate tu prezentaciju onda vidite da je to zaista popis problema i što treba riješiti. I tu se možemo složiti. Ali ja ni dan danas nemam crno na bijelo nikakva rješenja. Nemam SWOT analize, nemam strategije, mjere, izračune, novce… Nemamo ništa. Mi samo imamo reklamni letak nekakve turističke agencije. Meni to nije dovoljno, rekao je Bressan.

Liječnik Bressan u svojoj ordinaciji
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap